Helloween - Rabbit Don´t Come Easy

[2003][Nuclear Blast]

Detta är pumpornas tolfte studioalbum och så här bra har de nog inte låtit sen Hansen var med i bandet. Jag kan utan tvekan säga att detta är Helloweens bästa skivrelease sedan "Pink Bubbles Go Ape" ´91. Vilket nästan når upp till Keepers-klass, stommen saknas ju dock. Just det, Kai. Men nu ska jag inte prata om Bubbel-albumet. Utan Helloweens nya album, Rabbit Don´t Come Easy.

Sättningen ser dock lite annorlunda ut sedan deras förra album
"The Dark Ride". Gitarristen "Roland Grapow" och trummisen "Uli Kusch" fick kicken efter ett antal års tjänstgöring i Helloween.
De har nu ett eget band som heter Masterplan, som även de släppte sin debutskiva iår.

Helloweens line-up 2003 består av:

Andi Deris - Sång
Sascha Gerstner - Gitarr
Michael Weikath - Gitarr
Stefan Schwartzmann - Trummor
Markus Grosskopf - Bas

Men det är dock inte Stefan som trummar på albumet. Det är självaste "Mikkey Dee" (Ex-King Diamond, Motörhead). Mikkey blev inkallad då orginaltrummisen, "Marc Cross" råkade ut för en nervsjukdom. Cross blev så illa däran att han inte längre kunde vara trummis i Helloween, då rekryterade de Stefan Schwarzmann (Ex-Accept & Running Wild).

Skivan sparkar igång med låten "Just A Little Sign" som skulle kunna ha varit skriven under Keepers-tiden. Det är dock inte Weikath som har skrivit den. Det är Andi, som även medverkar på alla låtar utom tre av skivans tolv låtar! Den här gången har även alla i bandet (utom Stefan) medverkat med minst en låt.

Grosskopf har tex nästan aldrig fått ha med någon låt på ett studioalbum. Men här visar han vilken otroligt duktig låtsnickrare han är. Den lite thrashiga Liar och den 80-tals doftande Hell Was Made In Heaven tillhör klart några av plattans bästa spår, båda signerad Grosskopf.

Har man turen att få tag på den limiterade versionen av plattan så får man med bonusspåret Far Away, som är en överbliven Grosskopf-låt ifrån Keepers-eran. Andra låtar som är värda att kollas upp är;

Don´t Stop Being Crazy - Albumets enda ballad, behövs ett antal genomlyssningar innan den sitter.
Open Your Life - Gerstner visar vad nytt blod i Helloween kan göra.
The Tune - Riktigt bra låt gjord av Weikath får lite "Gamma Ray"-vibbar av den.
Nothing To Say - En 8 minuterslåt som blandar power metal med 70-talsrock & reggae!

Helloween-fán eller inte, denna skivan är ett måste för de som gillar välspelad power metal. Årets skiva?

Johan

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna