Rage - Speak Of The Dead

[2006][Nuclear Blast]

Ambivalensen tynger ner mig som om jag har blivit träffad av något stort och tungt. Företrädelsevis en stenhård lavin av självömkan eller kanske en virvlande flodvåg av eufori. Trion Rage är tillbaka efter två klockrena album fyllda med mördarriff, innovativa arrangemang och en låtskatt som är jämförbar med att hitta en kruka fylld till bredden av guld.

Bandets nya studioalbum "Speak Of The Dead" innehåller till viss del denna härliga symbios men den här gången har man valt att använda sig av svulstiga, pompösa och vackra arrangemang, som bland annat ger uttryck i en halvspännande kvintett instrumentala melodibitar. Tripoden har ännu en gång tagit hjälp av symfoniensemblen Lingua Mortis vilket de gjorde redan för tio år sedan och dessa huserar under plattans första hälft. På plussidan ser vi monster- och gåshudsrefrängen i "No Regrets", tyvärr är inte de resterande komponenterna i låten av samma dignitet, och på minussidan har vi slaskballaden "Beauty". Den andra hälften är dessbättre fylld med smaskiga Rage-stycken så som vi känner dem sedan innan. Annars är det som vanligt. Det vill säga att Peavy håller god ton, Victor levererar ekvilibristiska intrikata solon och Mike Terrana chefar bakom trummorna.

Således inget nytt på torpet där inte och kanske är det här skon klämmer men Rage är Rage och låtar som "Soul Survivor", "Be With Me Or Be Gone" samt öppningsspåret "Innocent" håller gammal god tyskmetal-klass. Inte alls samma kaliber som de två tidigare men efter sexton studioplattor kanske åldern börjar ta ut sin rätt?

Johan Karlsson

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna