Ragnarok - Blackdoor Miracle

[2004][Regain]

Man har många gånger fått höra att den riktiga (så kallade true) black-metallen håller på att dö ut, samtidigt som de nya banden med mer synthar och melodier växer sig större och större. Denna skiva är dock raka motsatsen till det påståendet. Ragnarok är från Norge och bildades 1994. De har tidigare släppt fyra fullängdare och jag tror denna plattan kan bli deras stora genombrott.

Introt är enkelt men kraftfullt, en syntslinga och två standardriff, efter följer den första låten "Heir of darkness", rejält packad med mycket kompetent trumspel och välgjorda black-metalriff som i slutet tyvärr "fadas" ut, något som jag inte är mycket för då det mest känns som om musikerna inte orkat göra en riktig avslutning.

Efter att ha lyssnat på några låtar kan jag lugnt konstatera att sångaren Hoest gör en riktigt bra insats, som kryddas med rediga vrål då och då.

Titellåten är en som sticker ut lite från de andra, den har ett mörkt och diaboliskt intro som sedan mynnar ut i ett utav de bästa black-metalriffen jag hört på många år, detta är utan tvekan en utav de bästa låtarna på skivan, om inte den bästa.

Som sagt, förväntar du dig helt nyskapande melodiös black-metal är detta inget för dig. Vill du däremot ha 9 otroligt tunga gammaldags black-metallåtar med mycket bra och rutinerade musiker är detta utan tvekan intressant. Produktionen är oklanderlig efter ännu ett toppjobb av svenske Peter Tägtgren. Ragnarok, ett hitintills okänt band för de flesta, men jag spår dem en lysande framtid och råder alla Darkthrone, Marduk och dylikas fans att köpa detta album.

Olof Carlstein

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna