Raise Hell - City Of The Damned

[2006][Black Lodge]

Raise Hell är ett sånt där gäng jag hört talas om men aldrig egentligen bemödat mig med att lyssna på. Har väl lite slarvigt avfärdat dem som ännu något modernt aggrothrash-band. Och det vet ju alla att den bästa thrashen gjordes i San Fransiscos Bay Area under mitten och andra halvan av 80-talet. Eller?

Raise Hell överraskar mig faktiskt med ett både moget och old school-betonat metal sound, som egentligen inte verkar göra anspråk på så mycket mer än att vara just metal. De bandreferenser som dyker upp spontant är Nevermore och Metallica. Tredje spåret ”Like Clowns We Crawl” ligger löjligt nära ”Damage Inc.” i hela sin struktur, men går så klart inte att jämföra med Metallicas gamla örhänge annat än möjligtvis som hyllning. Därmed känns den tyvärr också som en plump i protokollet. Vissa stycken får man helt enkelt inte ge sig på.

Ett annat gäng jag kommer att tänka på är svenska Morgana Lefay. Mest därför att Jimmy Fjällendahl och Charles Rytkönen mycket väl skulle kunna vara samma person att döma av deras pipor. Den stora skillnaden är dock att Jimmys komp i alla avseenden överträffar Charles, vilket gör Raise Hell till solklar segrare totalt sett.

Bäst på plattan är öppnande ”Devil’s Station” och det efterföljande titelspåret. Därefter händer tyvärr inte så mycket förrän i sjunde spåret ”My Shadow”. De avslutande tre låtarna är också helt okej men aningen identitetslösa.

Kan hända kräver plattan som helhet mer tid för att mogna. Eller så hade helt enkelt ”City Of The Damned” gjort sig bättre som minialbum? Raise Hell som band imponerar ändock så pass mycket vid denna första bekantskap, att jag definitivt lär kolla in dem på Sweden Rock i veckan. Gillar du thrash och den amerikanska versionen av power metal borde du göra detsamma.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna