Rate Of Depress

[2004][Casket Music]

Brittiska Rate Of Depress marknadsförs av sin distributör som ett brutalt hardcoreband som är betydligt farligare än de mesiga nu-metal-gängen. Förmodligen är detta bara ett uttryck för att nu-metal som term har passerat bäst-före-datum och således inte är någon bra "selling point" längre. För nog borde detta klassas som nu-metal. Om än väldigt bra sådan.

De omedelbara referenser som ploppar upp vid en genomlyssning är tidiga Coal Chamber. Slipknot och framförallt System Of A Down. Inte fy skam alls med andra ord. Det skulle naturligtvis vara lätt att avfärda britterna som kopior. Och visst, man är knappast banbrytande. Nämn å andra sidan ett enda metalband som är det idag.

Så vad finns det då som skiljer Rate Of Depress från mängden? Tja, egentligen inte så mycket mer än starka låtar. Fast det är ju också det som avgör hur många gånger en skiva för besöka mina trumhinnor. Och i detta fall har det varit oväntat ofta. Faktum är att kvalitÈn på låtmaterialet är så genomgående hög att "Bleach The Sky" närmast är att betrakta som beroendeframkallande.

Den avgörande skillnaden mellan tidigare nämnda referenser och Rate Of Depress stavas dock Atlanten. Med detta hav mellan sig och publiken har jag svårt att se framgångar ens i närheten av exmpelvis Slipknots. Lägg därtill att man ligger på en underetikett till relativt anonyma Copro Records. Med Roadrunners backup hade det åtminstone funnits en teoretisk chans att få ut "Bleach The Sky" till massorna.

Se därför denna recension som en direkt uppmaning: Rate Of Depress är skitbra och förtjänar din uppmärksamhet. Dessutom är det coolt att lyssna på sånt som ingen annan känner till. Oavsett vad man sätter för etikett på det hela.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna