Rhapsody - Tales From The Emerald Saga

[2004][Limb]

År 2002 släppte det italienska pompösa power metal-bandet Rhapsody sin fjärde skiva betitlad "The Power Of The Dragonflame". Skivan mottogs väl av pressen och var slutet på "The Emerald Sword Saga" som har gestaltats på de tidigare fulllängdarna. Rhapsody avslutade inte bara den emeraliska sagan med "The Power Of The Dragon Flame", utan även ett långvarigt kontrakt med skivbolaget Limb. Nu har Italienarna istället rekryterats till SPV´s stall.

Deras förra skivbolag blev nog inte överförtjusta av Rhapsodys val, i och med att bandet var bolagets mest lovande akt. Limb vet att Rhapsody har fans som köper allt med dem. Och nu när de snart släpper sin femte fulllängdare vill Limb självklart ha sin del av kakan. Albumet som nu snurrar i min skivspelare är en så kallad best-of av konstellations bästa låtar och vilka som borde vara med tvistar fortfarande de lärda om. Jag tycker i alla fall att det är ett ganska bra urval.

Vi bjuds på låtar ifrån bandets samtliga plattor inklusive miniskivan "Rain Of A Thousand Flames". Vi bjuds på snabba låtar ("Warrior Of Ice"), catchiga låtar ("Emerald Sword", "Land Of Immortals") och folkmusik-inspirerade-stycken som "The Village Of Dwarves" samt smäktande ballader - "Lamento Eroico". Har du aldrig hört Rhapsody, kolla då upp nämnda "Emerald Sword", "Wisdom Of The Kings" samt "Holy Thunderforce" som även medföljer som video på CD´n.

Visst känns denna plattan lite onödig, i alla fall för bandets fans. Det som är "nytt" är att vi bjuds på en symfonisk version av "Rage Of The Winter", en remix av "Land Of Immortals" samt en editerad version av "Riding The Winds Of Eternity" vilka i sin tur inte känns mer spännande än originalen. Har du bandets samtliga skivor så spara pengarna till deras nya skiva som kommer i maj.

Är du däremot en som är nyfiken på bandet och gillar samlingsskivor - är det bara att slå till. Vill du börja med en studioplatta istället så rekommenderar jag 1998´s "Symphony Of Enchanted Lands". "Tales From The Emerald Saga" saknar dock den mästerliga låten "Pride Of The Tyrant" ifrån senaste skivsläppet och det är jag lite besviken över så där ryker ett poäng. Att de sedan har mage att avsluta med den tråkiga balladen "Lamento Eroico"" och att plattans egentliga syfte är att snuva fansen på pengar gör att ytterligare ett poäng dras ifrån skivan.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna