Rhapsody Of Fire - Triumph And Agony

[2006][Steamhammer]

Namntillägget ”Of Fire” innebär inte någon musikalisk omriktning. Det är en förlorad rättighetsprocess som ligger bakom. Rhapsody kör alltså på i gamla inmarscherade spår. Fast ändå inte. Det är ännu mer pompa och ståt och allt mindre metal. Efter att ha hört Luca Turillis båda soloprojekt, vilka också släppts under året, blir det här bara för mycket av samma vara. Är det en symfoni, en opera eller ett alternativt Sagan om ringen-soundtrack med grava komplex?

Fabio Lione blir inte direkt bättre på sitt engelska uttal med åren. Varför inte lika gärna sjunga på det språk han behärskar och som dessutom är betydligt mer true skogspower än halvknackig engelska? Lyssna bara på ”Il Canto Del Vento” och förundras över hur musiken växer en dimension i sitt rätta språk. Ett annat lugnare spår, ”Old Age of Wonders”, sällar sig till de bättre på skivan. Detta hjälps då upp av kvinnlig gästsång (tyvärr framgår det inte vem som sjunger). Sen levereras en rad skapliga och pompösa kompositioner i midtempo. Men det är nästan total avsaknad av traditionell power metal. Den som vill headbanga till något snabbt och hårt, spela luftgitarr till skrikande gitarrsolon och steppa till smattrande baskaggar går totalt förlorad på ”Triumph or Agony”.

Det är alltså smäktande melodier som gäller numera för italienarna. Det ska tydligen röra sig om runt 70 personer iblandade i de symfoniska inslag och mäktiga körer som tagit över musiken allt mer. Personligen anser jag att det höjer den musikaliska kvaliteten avsevärt. Men en varning bör ändå utfärdas till fans av den gamla ordningen.

David Bergström

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna