Rose Tattoo - Blood Brothers

[2007][Armageddon]

Mest kända för de breda massorna är troligtvis Rose Tattoo genom den cover Guns'n Roses gjort på låten "Nice Boys (Don't Play Rock'n'Roll)". Den låten släpptes på debuten som kom för ganska exakt 29 år sedan (!). Det i sig ger lite av en vink om vad vi har att göra med här.

Rose Tattoo lirar hederlig rock'n'roll i samma anda som tidiga Aerosmith och AC/DC, men har av någon outgrundlig anledning aldrig förärats det riktigt stora genombrottet. Kan hända har man inte hållit samma höga lägstanivå rakt igenom. Samtidigt kan man ifrågasätta hur hög denna nivå har varit för ovannämnda gäng de senaste decenniet. Sist jag såg AC/DC utgjordes större delen av setlistan av låtmaterial med dryga 20 år på nacken.

Vid en direkt jämförelse känns det därför som om Rose Tattoo har gjort sig synnerligen förtjänta av ett erkännande sent om sider. Inte minst när man hör nya "Blood Brothers". För trots (eller kanske just därför) att det nya materialet känns på gränsen till bakåtsträvande i sin råa bluesighet, andas det på sina håll så mycket vitalitet att man har svårt att tro att gubbarna på omslagsfotot faktiskt är de som skapar detta grymma sväng.

Låtar som "Slipping Away" , "1854", "Man About Town" och "Creeper" är alla riffdrivna rockpärlor med kvaliteter som, om de hade släppts på 70-talet, hade kunnat betraktas som klassiker idag. Och det är så jag väljer att se Rose Tattoo; ett av de få klassiska banden som står över tiden. De förtjänar ditt festsinne.

Betyg: 8/10

Martin Lee

<< Tillbaka till Skivrecensionerna