Sabaton - Primo Victoria

[2005][Black Lodge]

Falunbaserade Sabaton har varit med i gemet ett längre tag , men nu verkar det som om genombrottet är nära. Undertecknad hörde talas om bandet redan för tre fyra år sedan, då en låt vid namn "Burn Your Crosses" skickades som mp3-fil från en bekant. Musiken hörde hemma i heavy/power metalgenren med en sångare som stack ut - rejält. Nu har deras andra skiva släppts och musiken är fortfarande starkt melodibaserad med en härlig tyngd. Fast denna gången har de skurit ner lite på kraftmetallen och istället är det tyngdfast heavy metal som bjuds.

Inledande "Primo Victoria" är en välljudande skapelse som kommer sitta som en betongkloss i en välmurad vägg om de väljer att köra den i livesammanhang. Detsamma gäller för speed metalmonstrena "Counterstrike" och "Into The Fire" som inte slutar förrän de har mosat alla fiender. Samtliga låtar - nåväl med ett undantag - behandlar temat krig men den mästerligaste av dem alla sticker ut från denna tragik. Avslutningslåten går under namnet "Metal Machine" och det är precis vad låten är - en jävla metallmaskin. Sabaton har klurat ut den mest genialiska texten jag - kanske - någonsin har bevittnat. Tänk dig att du har en rad etablerade hårdrocksband och titlar framför dig, blanda in dessa i en sjuhelvetes catchy låt och resultatet - "Metal Machine" - är fullkomligt strålande. Såpass att jag väljer att återge texten till refrängen här, med viss modifiering: "It´s close to midnight and he´s barking at the moon/ The rainbow in the dark is shining/It´s close to midnight and he´s barking at the moon/The kings of metal ride the sky" som sagt, briljant!

Sabaton visar var skåpet ska stå och med låtar som "Wolfpack", "Panzer Battalion" och "Purple Heart" slår Sabaton ner de andra banden i samma genre med en jätteslägga. Nämnde jag att sångaren Joakim Brodén låter som en - nästan - rensjungande Chris Bolthendal (Grave Digger)? Inte? Nåväl, nu har jag gjort det i alla fall.

Johan Karlsson

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna