Savage Circus - Dreamland Manor

[2005][Dockyard1]

Är man avhoppad trummis i ett av världens största heavy/power metalband och sedan startar upp ett nytt följe med samma inriktning som det förra, fast med ögonen riktat mot gruppens tidigare utgåvor, samt anlitar en strupgapare som påminner så till den milda grad om det förra gängets sångare - när han var yngre - att man nästan kan tro att det är han som sjunger, riskerar onekligen originaliteten att försvinna för den nya orkestern. Heter dock trummisen Thomas Stauch, har lirat i Blind Guardian och anlitar Jens Carlsson från Persuader, kan resultatet inte bli annat än lyckat. Vem sjutton bryr sig om originalitet när de leverer sådana här musikpärlor?

Musiken andas väldigt mycket Blind Guardian, parallellerna till Persuader går inte heller bortse från och även små vindstötar från det germanska metalllokomotivet Iron Savior kan skönjas i ljudbilden. Just den sistnämnda kopplingen utgörs av det faktum att ledaren och hjärnan bakom nämnda grupp står för både produktion, bakgrundssång samt traktering av den sex- och fyrsträngade. Mannen heter Piet Sielck och hans kompisgemenskap med Thomen gjorde det fullt naturligt för honom att hoppa in i bandet.

"Dreamland Manor" är för de själar som tycker om Blind Guardian under vilken tidsepok som helst eller de som tycker att Krefeld-bandet mjäkade till sig efter "Imaginations From The Other Side"-plattan. Hur som helst skänker bandet oss fullständigt harmoniska elaka vackra melodier, blixtrande solon, pampiga refränger och Thomen själv presenterar ett härligt varierande trumspel. Jens sjunger grymt bra och i "It - The Gathering" när vokalisten, accapella, utstöter orden "No loss of memories, protecting you no more" smälter mitt hårdrockshjärta. Emil Norberg får här lite mer utrymme för sitt gitarrspelande än i Persuader och det märks att han brås på brorsan Nils Norberg från Nocturnal Rites. Albumslutaren "Born Again By The Night" är ett perfekt avslut på ett perfekt album.

Johan Karlsson

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna