Saxon - Lionheart

[2004][SPV]

Vilken riffmaskin! Saxon anno 2004 serverar rakbladsriff utan dess like och en Biff som sjunger bättre än någonsin. Nya trummisen Jörg Michael (ex- Running Wild, Stratovarius) trampar på som en besatt bakom kaggarna och jag drar osökt paralleller till de tyska piratrockarna Running Wild under vissa stunder av skivan. Titelspåret vittnar om en Grave Diggerliknande refräng och skivan är emellanåt väldigt tysklåtande.

New Wave Of British Heavy Metal-veteranerna har tagit det bästa från sina tidigare album, rört om, spetsat till och tillagat en kompott hårdrock, vassare än någonsin. Produktionen som Charlie Bauerfiend (Blind Guardian, Helloween, Hammerfall) står för är topnotch och passar Saxons musik som handen i handsken. Inledande ”Witchfinder General” piskar upp stämningen för vad som komma skall där häftiga falsettskrik varvas med en lugnare- och aggressivare sångstil.

Låtmässigt så rör sig fortfarande Saxon i 80-talets mylla och lejonhjärtats blod är den mycket kraftfulla ”To Live By The Sword” där britterna verkligen får visa vad de går för. Saxon har med ”Lionheart” presterat en av sina bästa skivor till dags dato som lätt skulle kunna mäta sig med skivor som ”Denim And Leather” och ”Wheels Of Steel”. Om det inte var för de ibland lite refrängfattiga låtarna så skulle skivan skjuta i höjden.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna