Pitch Black Progress

[2006][Nuclear Blast]

Enligt ryktena gör Scar Symmetry anspråk på tätplatsen inom genren melodiös death metal. Ett uttalande som naturligtvis känns som rent larv. Till och med Zlatan har ju haft problem med sin positionering på sistone, så varför skulle man ta ett band som lirade sina första låtar 2004 på större allvar?

Tja, en bra början är utan tvekan ”Pitch Black Progress”. En platta som, tvärtemot vad många musikskribenter vill göra gällande, inte påminner om något annat du hört tidigare. Eller rättare sagt; visst påminner den om ett och annat, men inte vad någon normal människa i sin vildaste fantasi skulle kunna vänta sig. Försök få ihop ekvationen Talisman, Lynch Mob, Dream Theater och Cannibal Corpse utan att använda rödpennan!

Det verkar så klart som ett idiotiskt skämt på papperet, men är tvärtom rent genialt. Faktum är att den här plattan har gått så varm i min stereo på sistone att det ryker ur högtalarna. Kombinationen av totalt kompromisslös dödsmetall, progressiva tongångar och klassisk melodiös hårdrock, är så beroendeframkallande att det mesta blir banalt vid en jämförelse.

Scar Symmetry består av ett samling fullständigt briljanta musiker rent tekniskt. Men de lyckas också, på ett närmast unikt sätt, kombinera fenomenalt catchiga melodier med helvetisk brutalitet. Och hur mycket jag än försöker, lyckas jag inte lista ut hur de sluter cirkeln. Christian Älvestams osannolika röstomfång, liksom gitarristerna Per Nilsson och Jonas Kjellgrens kirurgiska precision, räcker inte för att ge det hela en förklaring.

Å andra sidan. Varför ägna all sin energi åt att försöka förstå universums oändlighet, när man mår så mycket bättre av att bara njuta av livet? ”Pitch Black Progress” är ett, på alla upptänkliga vis, makalöst album. Om Scar Symmetry lyckas återskapa bara några promille av detta i en livesituation, tycker jag uppriktigt synd om Darkane som tagit med bandet som uppvärmningsakt i sommar.

Med all respekt för In Flames, Dark Tranquillity och alla er andra - Sveriges just nu intressantaste band heter Scar Symmetry.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna