Sentenced - The Funeral Album

[2005][Century Media]

Nionde spåret på Sentenceds nya album heter "Consider Us Dead" och det är precis vad man inom ett par månader kommer att få göra. Många är de fans som fäller tårar och jag önskar nästan att jag kunde vara ett av dem. Min egen resa med Sentenced har knappt hunnit börja förrän den måste sluta. Visst, deras musik finns ju alltid kvar men förmågan att få se dem live kommer reduceras rejält. I och med dess begravningsalbum, kommer bandet ge sig ut på en mindre turné med destinationen festivaler. Och jag som bor i Sverige känner mig inte så speciellt hoppfull om att få se finnarna innan det är dags för dem att läggas i kistan och sänkas ner under jorden.

Det känns nämligen som att tågen för framträdanden i Sverige har gått. Sweden Rock missade dem, Gates Of Metal hade över dem förra året och de som skulle kunna ta bandet under deras armar och lyfta upp dem på en scen i Sverige är, Metaltown, Piteå Dansar och Ler, Arvikafestivalen eller kanske Hultsfred. Tyvärr kommer nog ingen att plocka upp finnarna och vi som bor i Sverige får väl bege oss till Wacken, där bandet enligt uppgift kommer avsluta sin saga och begå kollektivt självmord - musikmässigt det vill säga. Det är då tur att man har "The Funeral Album" att torka tårarna med.

Man kunde kanske tro att bandet skulle slänga ihop något för att karriären skulle få ett slut så fort som möjligt, men där bedrog de oss rejält. Redan vid inledande "May Today Become Today" slås jag av dess energi och kraftfullhet. Är detta Sentenced, tänker jag och en våg av vemod sköljer över mig. Riktig hårdrock, så som ska den ska liras spelas upp för mina öron, och med en sångare som låter både kraftfull och avslappnad på samma gång gör att jag faller handlöst mot marken.

Att jag inte har kollat upp bandet tidigare är en skam jag kommer få leva med i hela mitt liv och när de sista tonerna från gitarrsolot i avslutande "End Of The Road" mynnar ut ur högtalarna känner jag nästan en tår tränga upp ur ögonhålan. Ja, nog är "The Funeral Album" en riktig pärla.

Med en fantastisk vers borrar sig "Vengeance Is Mine" (icke att förväxla med Iced Earth-låten med samma namn) in i mitt sinne för att stanna och slo ro. Likaledes smeker "Lower The Flags" mina armar medhårs och en känsla av lycka infinner sig i mitt inre. Kanske, tänker jag, är det inte försent, kanske hinner jag kolla upp bandet innan de kolar vippen. Men, tänker jag sedan, det måste ske snart, väldigt snart. Om några månader kan det vara försent.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna