Serpent Obscene

[2003][Black Lodge]

Exakt när den här plattan nådde butikshyllorna framgår inte av mitt promoex, men jag vill minnas att jag faktiskt såg konvolutet redan i vintras (allt som påminner om ett Bolt Thrower-omslag brukar få mig att flämta till).

Då bandnamnet var mig helt obekant hamnade dock Serpent Obscene tills vidare i någon form av arkiv i bakhuvudet och har befunnit sig där sedan dess. Det är därför med stor nyfikenhet jag skjuter in ”Devastation” i CD-spelaren.

Och jag skojar inte; det är som att sätta sig i en tidsmaskin!

Efter ett ”Witching Hour”-liknande intro kastas jag med våldsam kraft rakt in i mitten av 80-talet. Närmare bestämt den tiden när Bathory, Venom och Sodom var sä hårda och underground att man, likt en vettskrämd Anders Tegnér i Norrsken, nästan gjorde i brallan.

Nu är ju inte Serpent Obscene direkt de första att hämta inspiration från nämnda band. Men tveklöst de mest lyckade jämte Merciless. För ”Devastation” låter så mycket 84 att jag nästan blir gråtmild. Och då syftar jag inte bara på den totalt tidsenliga produktionen. Såväl framförandet som låtarna i sig är helt enastående. Som om Cronos och Quorthon hade startat band ihop med Kerry King och Jeff Hanneman kring ”Show No Mercy”. Helt allvarligt alltså!

Om ”Devastation” hade släppts för tjugo år sedan, hade den sannolikt betraktats som en milstolpe idag. Men eftersom denna hypotes aldrig går att verifiera blir den meningslös för alla utom nostalgikerna. Se istället Serpent Obscene som det band som tar över stafettpinnen från The Crown.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna