Shadowdancer - The Battle For Tomorrow

[2000]

Oj! Dessa killarna måste ha fått sej en rejäl dos av den traditionella 80-tals-hårdrocken, men det är inte bara 80-tals hårdrock som dessa grabbar har influerats av. Utan även lite nyare band som Blind Guardian och Iced Earth.

Jag vet nog vad ni tänker - de var ju också aktuella på 80-talet! Ja det är sant! Men musiken som framförs, andas mera 90-talets Iced Earth och Blind Guardian, gentemot de tidiga produktionerna.

Första låten (Blood Of The Sacred) börjar med ett välkänt riff, men jag är inte säker på varifrån det härstammar. Sedan kommer sången igång och ja, vad ska man säga? Det låter lite som en blandning mellan Kai Hansen och Hansi Kürsch eller något, det låter väldigt intressant i alla fall.

Låten maler sedan vidare i ett ganska högt tempo, fast det är ändå ingen snabb låt vi talar om, utan endast lite snabbare än en mid-tempo-låt ungefär. Denna låten gör väl inget närmvärt intryck, men solot är bra i alla fall. Det är inte så att låten är dålig, för det är den absolut inte, men vad som väntar är bättre.

Dreamer Of Evil kommer härnäst och det är ren och skär Heavy Metal som framförs, med en mycket bra refräng. Refrängen skulle lika gärna kunna vara gjord av det svenska 80-tals bandet Heavy Load. Körerna är fantastiska och jag bara njuter.

Skivan avslutas med den drygt tio minuter långa låten - The Battle For Tomorrow. Låten inleds med ljudet av en lätt bris och sedan följer en instrumental melodi, här är det endast stränginstrumenten som får jobba och lite mer än 2 minuter in i låten så börjar riffandet.
Jag kan inte undgå att få Judas Priest-vibbar av denna låten, då sångaren går upp lite högre mot något Rob Halford vs King Diamonds-mellanregister. Det låter minst sagt spännande och än en gång florerar körerna vilt. Det är just körerna som är bandets starka sida och de lyfter verkligen låten.

Efter cirka sju minuter av hockeykörer och vilda skrik, dundrar solot igång. Det är melodiöst och det är bra, vad mer kan man begära? Iron Maidens galopp-takter ligger och piskar i bakgrunden och man får än en gång den där känslan, att denna demo kanske ändå är inspelad under 80-talet.

Ljudet av en lätt bris strömmar ut ur hörlurarna och lyssnaren vaknar upp i vardagen. Ja en sak är säker, Shadowdancer är definitvt kvar i matchen och jag ser mycket fram emot vad de har att bjuda på till nästa gång.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna