Shadows Land - Ante Christum (Natum)

[2004][Osmose Productions]

Det enklaste hade varit att avfärda polska Shadows Land som ett halvdassigt wannabe-gäng i satanistträsket. Och det var verkligen på vippen att det blev just så. Recensionen (sågningen) var författad och praktiskt taget p väg till redaktören när jag bestämde mig för en sista genomlyssning. Som blev ännu en. Och ytterligare en.

Shadows Land är sannerligen inte enkla att ta till sig. Som en black/death-hybrid av Voivod ungefär; ständiga taktbyten, förvriden sång, skumma passager, och – så klart – furiöst grindande. Andra referenser som poppar upp är Cynic, sentida Pestilence, Atheist, Nile och Mayhem som de lät på ”Grand Declaration Of War”.

Är det bra då? Sådär, allvarligt talat. Överlag spretar ”Ante Christum (Natum)” på tok för mycket. Emellanåt känns plattan som en hopplös matematisk ekvation som det är upp till lyssnaren att lösa. Det är intressant i små doser, men i slutänden föredrar man ändå det mer raka Morbid Angel-mangel som bjuds i åttonde spåret ”I’m Dead”. Eller för all del i avslutande Mayhem-covern ”Pagan Fears”.

Kanske är det så enkelt att bandet har samlat på sig så mycket material sedan starten 1995, att man fått beslutsvånda när skivkontraktet väl blivit bärgat. Det skulle inte alls förvåna mig om vi bjuds en betydligt rakare linje till nästa släpp. Då lär även betyget bli högre.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna