Shaman - Immortal

[2007][Scarlet]

Brasilianska Shaman släppte debuten "Ritual" (2002), bytte namn till Shaaman på uppföljaren "Reason" (2005), splittrades och pånyttföddes som Shaman. Därav namnet på skivan. Förre Angra-sångaren André Matos har lämnat skutan och ersatts av Thiago Bianchi. Lämnat har även bröderna Hugo och Luis Mariutti, vilkas positioner tagits av Leo Mancini på gitarr och Fernando Quesada på bas. Enda kvarvarande originalmedlem är alltså förre Angra-trummisen Ricardo Confessori. Följaktligen har "Immortal" inte mycket gemensamt med hyllade "Ritual" egentligen.

Bianchi är en power metal-stereotyp som inte alls ger bandet samma karaktär som Matos gjorde. Produktionen är skrämmande platt. Det är lite märkligt att ett band byggt kring trummisen (Confessori), har så tunt och intetsägande trumljud, kan tyckas. I tider då alla före detta power metal-grupper antingen börjar spela "vanlig heavy metal" eller progmetal har väl Shaman tänkt att dra åt det progressiva hållet. Men när det saknas både minnesvärda melodier och tyngd blir teknisk utsvävning svarare en belastning i mitt register.

På "Tribal by Blood" gör Bianchi sin bästa insats med lite primalskrik, som gör att den som tredje spår är första låten man gör en liten notering om. Men i övrigt är låten profillös. Titelspåret "Immortal" har en fungerande melodi, som trots det lite släpiga tempot gör att den läggs till de få höjdpunkterna. På följande "One Life" har man fixat en klassisk Angra-låt, för den som uppskattar lite trallvänligare power metal. "In the Dark" är en symfonisk ballad med potential att växa. Resten är tvättat, manglat och slätstruket. Och alla som tillbringat en dag i tvättstugan vet hur kul det är.


David Bergström

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna