Shiva - Desert Dreams

[2004][MTM]

Shivas huvudpersoner består av sångerskan Anette Johansson samt gitarristen och keyboardisten Mats Edström. Edström började som artist redan vid 15-års ålder, han bildade bandet "Arrow" 1984 och de fick öppna för bland andra Motörhead och Europe.
Allt kan dock inte hålla på för evigt. I slutet av 80-talet splittrades gruppen. Mats fortsatte med musik och i 90-talets början startade han bandet "Yankee Heaven", sångerskan var ingen mindre än Anette Johannson.

Shiva spelar Melodiös Heavy Metal med inslag av power och progressive metal. Desert Dreams är Shivas andra platta och innan har de släppt en sjuspårs demo och ett självbetitlat album, vilket blev mycket uppskattat.

Desert Dreams inleder med låten Mystery Of Mind. Låten börjar med ett tungt riff för att sedan insvepas av Anettes mäktiga röst. Låten är väldigt tung, men samtidigt melodiös och innehar en mycket bra catchy refräng.

Titellåten kommer härnäst, den följer samma tempo som Mystery Of Mind men i versen så drar jag paralleller till Egypten, med dess ormtämjare-musik. Losing My Child representerar skivans ballad och jag kan inte hjälpa det, men likheten med Celine Dions - "My Heart Will Go On" är stundtals slående.

Passenger Of Live är nästa på listan och här finner jag kopplingar till Masterplan. Skivans höjdpunkt utser jag låt nummer sju till. Låten heter Crucified och närmare power metal än så här går inte att komma. Spåret är riktigt bra och skulle fler låtar på skivan låta så här bra, ja, då skulle skivan genera ett snäpp högre i betygsskalan.

Bandet lyckas ändå med det som många andra misslyckas med, nämligen att vara orginella. Gruppen har funnit en bra blandning mellan tunga gitarrer, vackra synthslingor och bedårande sång. Jag kan inte riktigt sätta fingret på Anettes förmåga att ta ton, men om man blandar Kiske, Dickinson och Sharon Den Adel, så borde man få ett bra grepp om hur hon låter.

Anledningen till att skivan inte får komma högre upp på "sifferstegen" beror på att vissa låtar inte håller samma klass som övriga på skivan. De är inte dåliga men det känns ibland som att samma låtar körs igen. Slutligen, gillar du band som Masterplan borde du absolut kolla upp Shiva.

Johan

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna