Shy - Sunset And Wine

[2005][MTM]

Shy har figurerat i mellanskiktet av melodiösa hårdrockare sen debuten 1983. Men vad skiljer dessa blyga veteraner från andra flottiga vuxenorienterade rockare? Inte mycket egentligen. Sångaren Tony Mills kanske har en någorlunda säregen röst, med drag av en viss Bernie Shaw (Uriah Heep). Men Shy har faktiskt hyggligt driv i låtarna. Det blir aldrig så där sövande mesigt, även om de harmoniska melodierna alltid står främst. Gitarrerna levererar stundtals riktigt riviga riff. I introt till "Open Your Heart" är det nästan Megadeth-känslor för ett par sekunder, med tunga trummor. Överlag låter det kanske snarare väldigt mycket som senare Uriah Heep (Sea of Light/Sonic Origami), inte bara på grund av sångaren.

"Where Is the Love?" är något så ovanligt som en ganska smörig ballad som funkar i över sju minuter. Den har en vacker gitarrslinga, ett ganska bombastiskt upplägg och en lagom enkel refräng. I "First Love" klingar en bekant gitarrslinga. Jag kommer på att jag nyligen har hört den i Sanne Salomonsens bidrag i melodifestivalen. Snarare brist på originalitet i båda fallen dock, än misstänkt plagiat.

Snyggt slickad produktion som ändå inte hämmar ett ganska fett trumljud (för genren i fråga) och en skicklig sologitarr. Lyssna på Steve Harris (inte att förväxlas med sin mer kände namne) lysande solo som avslutar "I'll Be Home Tonight"! Sammantaget är det här en rad kvalitativa låtar, förpackade i en platta med snygg vuxen-rock 'n' roll. Är man inte rädd för lite melodier, kan det vara ett skönt avbrott från brutalmetallen.

David Bergström

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna