Siebenbürgen - Darker Designs & Images

[2005][Napalm]

Siebenbürgen släpper i och med ”Darker Designs & Images” sitt femte album. Och jag måste säga att mina förväntningar (eller bristen därav) hamnar rejält på skam, vid denna min första bekantskap med bandet.

Det första spontana intrycket är ett stort frågetecken. Kan man göra så här? Alltså blanda black metal med klassisk heavy metal à la Accept och Maiden. Det känns nästan som om musiken och sångaren inte hör ihop, att de skulle ha större framgång var och en på sitt håll, och att plattan förmodligen var en rätt dum idé som spårade ur.

Sedan plötsligt, i fjärde låten ”A Crimson Coronation”, skrider Kicki Höijertz till verket. En änglalik uppenbarelse som blir en helande länk mellan de itu fallna bitarna. Och i nästföljande låt ”Skuggor” bjuds vi på plattans mest minnesvärda stund med en refräng som är precis helt fantastisk. Kommer, hur sjukt det än låter, att tänka på gamla pop-gruppen Nina Letar Ufo. Inte särskilt black metal om man säger så. Jag kan riktigt se framför mig hur det ondskefulla ”community” som brukar kalla sig ”true”, river sitt hår likt matadoren i Ferdinand.

I ”Born Under A Black Sun” har Kicki en lite mer nedtonad roll vilket tyvärr direkt avspeglar sig på resultatet i negativ riktning. ”Of Blood And Magic” är någon form av uptempo-nummer och försök till mer klassisk black metal och funkar bara marginellt bättre än plattans splittrade inledning. ”Harvest For The Devil” är det sista vi hör av ängla-Kicki innan plattan rundas av med ett småtrist spår i kategorin Cradle Of Filth-light samt ett piono-outro.

”Darker Designs & Images” är en rätt konstig platta som blandar fantastiska skapelser med rena magplask. Medelbetyget 5 speglar denna potpurri av intryck rätt väl.

Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna