Sirenia - Nine Destinies And A Downfall

[2007][Nuclear Blast]

Forne Tristania gitarristen Morten Velands skötebarn Sirenia tillhör den alltjämt ökande skaran goth metal band som blandar dödsgrowls med sakral klostersång och kvinnlig fägring. Men där flertalet av banden i genren främst laborerar med dynamiken mellan det maskulint hårda och feminint finstämda, ägnar sig Sirenia huvudsakligen åt det sistnämnda.

Visst förekommer såväl grovls som distat gitarrflexande, men det som är mest slående med ”Nine Destinies And A Downfall” är en genomgående popighet. Kommer exempelvis på mig själv med att ofta tänka på Abba kring ”Visitors”. Något som till stor del beror på nyrekryterade danska vokalissan Monika Pedersen, såväl röst som produktionsmässigt (Michael B. Tretows dubbla röstpålägg).

Sammantaget gör det undertecknad en aning splittrad. Å ena sidan är somliga sångslingor och refränger sagolikt smittsamma, å andra sidan känns det hela emellanåt så mycket schlager att jag nästan rodnar. Det skulle därför inte förvåna det minsta om just Sirenia dyker upp i Eurovision Song Contest framöver. Och kanske är det i själva verket den gode Mortens ambition.

”Nine Destinies And A Downfall” kan säkert bli en riktig storsäljare i samma läger som Within Temptation och Lacuna Coil dominerar. Däremot är det tveksamt om Sirenia alls ska sorteras in i något metal-fack, då det enda tunga här förutom fjärde spåret ”Sundown”, är estetiken.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna