En dag på skivmässan i Göteborg

[28/02/2004][Göteborg]

Varje år anordnar "Sunjay" skivmässor i Göteborg, Stockholm, Jönköping och Skövde. Dessa mässor är troligtvis de som generar det största besökarantalet gällande skivmässor i Sverige och hit kommer säljare ifrån både Sverige, Tyskland, Danmark och Japan. Jag besöker årligen mässan i Göteborg och år 2004 var inget undantag. Här nedan följer en sammanfattning av min dag i Sveriges näst största stad.

Efter en gratis tågresa så var jag äntligen framme vid min hållplats och i hörlurarna gick Axel Rudi Pells - The Masquerade Ball - man måste ju göra någonting när man vandrar - för det var precis vad jag gjorde denna lördagsförmiddag. Jag vandrade över de kullerstensbelagda gatorna ifrån brunnsparken ända fram till avenyn då jag vek av mot hede... Ni kanske inte vill inte läsa om hur jag vandrade vidare så jag väljer att hoppa fram till mässan. När jag kom fram till Vallhalla sporthall där dagens attraktion skulle äga rum, anande jag en ringlande kö, den var inte så farligt lång dock och efter några minuter var jag inne i mässhallen.

Min första åtgärd blev att besöka Robert Skoogs bord där jag inhandlade en bootleg ifrån Gamma Rays wacken-konsert förra året, så här i efterhand kanske det inte var ett så jättebra köp, men för femtiokronor ska man väl inte klaga.

Min nästa anhalt blev ett hårdrocks- och punkinfluerat näste. Jag hittade dock inget av intresse och rörde mig istället mot TPL´s bord, som befann sig längst bort till höger. Jag började genast bläddra bland skivorna på "H" och fann vad jag sökte: Helloweens "Chameleon" är den enda av tyskarnas skivor som jag inte har och jag har fast beslutat mig för att jag vill ha den på vinyl istället för CD. Skivan var dock Greklandspressad och priset därefter, hela 375 kronor ville de ha för denna dyrgrip. Jag inspekterade skivan noga men avstod ifrån ett köp - mitt jagande har ju bara börjat tänkte jag och rände iväg efter andra plattor.

Plötsligt ringer telefonen och det är en vän som vill att jag ska gå och möta honom, han säger sig ha hittat något intressant och jag följer nyfiket efter. Han visar stolt upp en Helloween-skiva på vinyl "A Tale That Wasn´t Right" var dess namn och det var en koreapressad bootleg ifrån Kiske-tiden. Jag var väl inte närmvärt intresserad då priset låg runt 275 kronor, men den skivan som låg bakom nämnda skiva fick mina ögon att bli stora som tennisbollar. Ännu en "Chameleon"-vinyl, här var det dock ett humanare pris som gällde - 295 kronor var inte så farligt ändå, tänkte jag - och säljaren måste ha sett att jag såg fundersam ut när jag noggrant inspekterade vinylens omslag och skiva.

- Du kan få den för 250 säger han och jag kollar upp - ett mycket trevligt pris tänker jag - men säger att jag måste kika vidare lite innan jag kan bestämma mig. Efter att ha kollat runt lite så bestämmer jag mig för att införskaffa Kameleont-skivan. Försäljaren tillar lätt att om jag vill ha något mer så kan han kanske fixa ett bättre pris, jag tackar för erbjudandet, det är dock mer som står på listan.

Min vän säger att jag måste komma och kolla på en annan skiva också och det visar sig vara en shaped Helloween - Halloween promo. Jag har dock aldrig sett denna så stor, men något köp blir det inte. Ännu en gång spökar priset, 500 kronor ska försäjaren ha. Men precis som i Chameleon-fallet så är det skivorna bakom som lockar och nu lyckas jag hitta en skiva som jag länge har letat efter, nämligen Rainbow - Live In Germany på vinyl. Etthundratjugo kronor fattigare men med en eftertraktad skiva så lunkar jag iväg.

Jag hittar ett bord där försäljaren är tysk och jag är nästan på vippen att köpa Soundtracket till "Kill Bill", då jag gillar filmen oerhört mycket. Jag struntar dock i detta och hittar istället ett gäng Axxis-bildskivor och nu är det jag som hämtar min vän. Erik som han heter blir fullständigt lyrisk när jag visar honom Axxis-skivan "Kingdom Of The Night" på pic.disc, utan att tänka så lämnar han fram de 150 kronor som skivan kostar och detta blir faktiskt hans enda köp på hela mässan.

Efter diverse olika skivköp för min del så är pengarna så gott som slut. Jag avslutar mässan - trodde jag - med att införskaffa tre Cd-skivor. Egentligen var det tänkt att jag skulle köpa trippelliven "Alive In Athens" med Iced Earth men avstår i sista sekunden och detta beslutet var väldigt klokt, för när vi är på väg ut så kollar jag lite snabbt i en säljares back och vad skådar inte mitt norra öga om inte "Alive In Athens"-boxen på vinyl, bestående av fem stycken bildskivor och en poster allt förpackat i en snygg låda.

Jag har velat köpa denna sedan jag såg den på Sweden Rock Festival förra året och då gick den för runt 500 - 600 kronor. Denna kostade bara 400 kronor och var i absolut nyskick. Det vattnades i munnen på mig och utan att blinka lämnade jag fram 520 kronor då jag samtidigt passade på att införskaffa mig Sonata Arcticas andra album "Silence" som bildskiva.

Riktigt, riktigt nöjd går jag ut ur mässdörrarna men innan dess så passar jag på att prata med Robert Skoog om hur försäljningen har gått idag, han verkar inte helt nöjd men är långtifrån besviken och säger att det är svårt att få sålt sådana här skivor på mässor. Jag pratar även med en annan försäljare som säljer ut diverse obskyr folkmusik och jag-vet-inte-vad-skivor, han säger att han har sålt tre skivor, men han hade inte heller räknat med att få sålt några heller för den delen, eftersom att det är så udda skivor.

Innan jag åker tillbaka till Varberg så passerar jag CD-specialisten och ytterligare 180 kronor fattigare kommer jag ut med Primal Fears senaste skivsläpp "Devils Ground" på pic.disc. Jag måste säga att detta var nog den bästa skivmässan köpmässigt som jag har varit på och ser fram emot höstens nästa mässa. Till alla punkare, rockare, popoffer, techno - heavy, power, thrash, death, neo, black, goth-metallare och övriga på mässan så hoppas jag att ni hade lika kul som mig. Vi ses i höst!

Lista över mina samtliga inköp:

Attacker - Battle At Helms Deep - CD - 149 kr
Freternia - Warchants And Fairytales - CD - 149 kr
Gamma Ray - Wacken 2003 bootleg - CD - 50 kr
Helloween - Chameleon - Vinyl - 250 kr
Helloween - I Want Out Live - Vinyl - 80 kr
Iced Earth - Alive In Athens - Vinyl (5 stycken pic.disc) - 400 kr
Rainbow - Live In Germany - Vinyl - 120 kr
Rhapsody - Symphony Of The Enchanted Lands - pic.disc - 120 kr
Running Wild - Black Hand Inn - CD - 149 kr
Running Wild - Under Jolly Roger - Vinyl - 129 kr
Sonata Arctica - Silence - pic.disc - 120 kr
Testament - The Legacy - Vinyl - 100 kr
Primal Fear - Devils Ground - pic.disc - 179 kr


Johan
<< Tillbaka till Nyheter