Skyward - Skyward

[2005][Thundering Records]

Det känns som att när Skyward kom fram till den snåriga Finska hårdrocksskogen, stannade de och funderade. Om de antingen skulle ge sig ut i den okända skogen på egen hand, för att trampa upp nya stigar. Eller om de helt enkelt skulle köpa en karta av Tuomas Holopainen... Att stämpla denna debuterande kvartett som rena Nightwish-kopior är dock lite orättvist mot dem. Men när de spelar melodiös metal och har en vokalissa som har en, nästan, identisk röst med Tarja Turunen kan jag inte låta bli att jämföra.

Musikaliskt sett så låter Skyward lite som en blandning av tidiga Falconer och Tyska Wizard, det vill säga en hel del heavy metal. Vilket de kryddar med lite synthar. Som tidigare sagt så är det när sången kommer in som paralleller till Nightwishs ex-sångerska dras. Sångerskan Sanna Åström har även hon en ganska djup röst som är mycket behaglig att lyssna på. Det jag saknar är de riktigt höga tonerna där hon får ta i lite, som det är nu känns sången något slätstruken.

Plattan har ett starkt öppningsspår med ”Opening”, som är en svängig låt i midtempo med trevlig refräng. Därefter fortsätter Skyward i samma stil i ett par låtar, tills jag väcks ur mina funderingar av att ”Burn It Down” brakar igång. På ”Burn It Down” höjs tempot markant och vi bjuds till och med på dubbelkagge emellanåt. Det är helt klart det starkaste spåret som Skyward har att bjuda på denna fullängdare. Resten av skivan fortsätter precis som den började: med trevliga, men snabbt glömda, midtempo-låtar. En ballad, ”Crossroads”, hinner också avverkas innan avslutande ”Vaya Con Diablo” åter sätter lite fart på tillvaron.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Skywards debut inte alls är dum. Den är både lättlyssnad och underhållande i vissa partier. Problemet är att det inte känns nyskapande på något vis. Om jag vill lyssna på musik i den här stilen lyssnar jag hellre på Nightwish som gör det både roligare och bättre.

Per Fredin

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna