Sodom - Lords Of Depravity Part 1

[2005][Steamhammer]

Sodom har egentligen aldrig tillhört något av mina favoritband. Främst på grund av att de vid tiden för min upptäckt låg väldigt långt ifrån den Bay Area-thrash som utgjorde referensram för hur metal skulle låta. Inledningsvis fick bandet till och med se sig duktigt passerade av Venom rent musikaliskt (!).

Om den sinnessjukt långa dokumentären (3 timmar) på DVD 1 egentligen ändrar på det låter jag vara osagt. Men den kastar onekligen ett helt nytt ljus över ”fenomenet” Tom Angelripper och hans skapelse. När man svart på vitt får berättat för sig hur bandet mest ägnade sig åt fyllestyrning och spritorgier i Toms lägenhet, låter de första plattorna helt logiska (och ”äkta” om man så vill). Att plattan ”Agent Orange” var något av ett genombrott blir också en bekräftelse på att det jag själv hörde när den släpptes går att betrakta som en ”korrekt bedömning”. Till de mer intressanta inslagen hör annars det faktum att bandet 1990 ensamma drog närmare 20.000 besökare till en spelning i Sofia i Bulgarien. Smaka på den!

Att ambitionsnivån har varit hög går inte att ta miste på. I princip varenda kotte som på ett eller annat sätt har haft med Sodom att göra intervjuas, vilket i sig är en jäkla bragd. Att det dessutom har en hel del intressant att berätta gör dokumentären helt fenomenal. Det blir lite som DVD-formatets motsvarighet till CD-bok. Och det är onekligen en rejäl tegelsten som plöjs igenom.

DVD 2 plockar livematerial från ett antal olika spelningar (Wacken 2001, With Full Force 2003 och Sofia 2004) och tjänar mest som en status över var bandet står med dagens sättning. Det både ser ut och låter skitbra såväl produktionsmässigt som musikaliskt. Och jämfört med kalkonspelningen jag såg 1990 i Fagersta är Sodom nästan att betrakta som ett helt nytt band. Jämfört med dokumentären är dock livedelen av detta mastodontset nästan en bagatell. Hur man ska lyckas följa upp ”Lords Of Depravity Part 1” med en ”Part 2” framstår närmast som ett omöjligt projekt. Inte desto mindre intressant. Helt klart är i alla fall att Sodom med detta släpp har höjt ribban för kommande DVD-releaser hopplöst mycket. Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna