Sonata Arctica - Don't Say A Word

[2004][Nuclear Blast]

De melodiösa gossarna från vårt östra grannland är på gång med en ny platta betitlad ”Reckoning Night” och som smakprov på denna bjuds vi på en EP med fyra låtar, varav de två första spåren är med på albumet och de resterande är exklusiva för ”Don’t Say A Word”. Sonata Arctica ligger verkligen inte på latsidan när det gäller skivsläpp. Sedan debuten ”Ecliptica” har de kontinuerligt släppt plattor varje år och den nya fullängdaren blir bandets femte, om man räknar med liveskivan ”Songs Of Silence/Live In Tokyo”.

Det som bjuds på detta nya vax är återigen melodiös kraftmetall med en regerande keyboard och Tony Kakkos säregna finskbrytande röst. Fans till bandet kommer känna igen sig direkt i midtemporockaren ”Don´t Say A Word” och refrängen i titelspåret liknar även Nightwish på senare dagar.

Det nästkommande spåret, ”Ain´t Your Fairytale” är en riktigt stabil speedmetallåt i likhet med ”San Sebastian” från ”Silence” och innehar en mycket stämningsfull refräng. Utöver dessa låtar så bjuds vi på en Depeche Mode-cover (!) samt en Vanishing Point-cover. Dessa är dock inte så märkvärdiga. Säg inte ett ord känns mest som en skiva för fansen och fullängdaren som släpps i oktober är säkerligen betydligt mer intressant.

Johan

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna