Sparzanza - Banisher Of The Light

[2007][Black Cult]


"Sparzanza är tillbaka. Och det med besked - starkare, hårdare,
grymmare, tyngre. Dessutom med prominenta gäster som Ralf
Gyllenhammar, Mustasch och Peter Dolving från The Haunted."
Så lyder pressutskicket, och för undertecknads del så är
förhoppningarna svindlande.

Inte nog med att Sparzanza redan på förra plattan, "Into The Sewers", spelade ypperlig, tung och melodiös hårdrock n' roll - nu skall de dessutom bli "starkare, hårdare, grymmare, tyngre". Som sockersmakande grädde på det smaskiga moset så gästas de dessutom av två av Sveriges tuffaste sångare; Ralf Gyllenhammar och Peter Dolving. Ett gästval som skulle visa sig vara skapligt passande, då man utan problem kan dra paralleller mellan "Banisher Of The Light", Mustasch och ett The Haunted som spelas på 33 varv.

Inledande "Going Down", som även blir den låt som först drar på sig
musikvideobyxorna, inleder massivt och brutalt med sitt aptitliga
riff, och känns väldigt representativ för resten av plattan som
luktar likadant. Två spår senare kommer "Black Heart" - ett tungt, aningen lugnare stycke, där sångaren Fredrik Weileby visar att han kan sålla sig till den grupp sångklenoder som de två gästvokalisterna tillhör.

I all hast avbryts lugnet, och in kommer en av de, i skribentens
tycke, starkaste, hårdaste, grymmaste och tyngsta (känns det igen?) låtarna - "Godsen Man". Den och "Chasing the Dragon" får undertecknad att bokstavligt talat flyga upp ur sin skivlyssnarstol, utan någon som helst kontroll på armar, huvud och ben. Blotta tanken på dessa smaskigheter framför en av sommarens festivalscener får en att bäva.

Inte ens det fantasilösa och tråkiga omslaget hindrar hyllningskören,
som mer än gärna hade sett ett liknande omslag som det serieinspirerade ditot från "Into The Sewers".Det går inte att undgå. Det blir en toppnotering. Och om inte "Banisher Of The Light" syns på flertalet årsbästalistor i slutet av året så är det synd och skam.

Betyg: 10/10

Stefan Dahlin


<< Tillbaka till Skivrecensionerna