Speedy Gonzales - Speedy Gonzales

[2006][Metal Heaven]

Redan 1990 såg en version av ”Electric Stalker” dagens ljus, dock endast i en demo-form som aldrig spelades in ”på riktigt”, förrän nu och med keyboardspelande gitarristen Tommy Denander och AOR-räven Thomas Wikström(ex-Talk of the Town) som kvarvarande medlemmar. Övriga musikanter är heller inga duvungar direkt; Marcel Jacob på bas, har spelat med Yngwie och diverse projekt, numera i Talisman och skinnpiskare Daniel Flores har huserat i akter som Mind´s Eye och Xsaviour.

Jag hade fått intrycket av att detta skulle vara åt Judas Priest-hållet, tack vare utlåtanden i Sweden Rock Magazine, och såg fram mot slagkraftiga gitarriff och allsångsrefränger. Det var väl inte riktigt vad som mötte mina öron. Visst 80-tal låter det ju, och vissa drag av prästerna går att utskilja här och där, men det är oftast klart fluffigare tongångar som det rör sig om, med inslag av AOR och jag får stundtals Bon Jovi-vibbar(som de lät innan 90-talets mesiga radioskval).

Efter att ha hårdpluggat Electric Stalker visade det sig vara en riktigt angenäm upplevelse. En av de större behållningarna är vokalist Wikström, som gör en grym insats. Hans breda register och månsidighet; allt från lugn balladstämma till fönsterkrossande falsettskrik, hanteras med bravur. Ibland undrar man ifall denne herres fortplantingsorgan fått uppleva stunder av omild behandling.
Här finns kanonlåtar som får en att önska att hela plattan höll samma kvalitet, då dessa är riktigt bra och sätter sig i skallen och vill inte ta sig därifrån i första taget. På titelspåret får man något som liknar Rob Halfords helvetesvrål på ”Painkiller”, för att sedan kastas till en mjukare, renare sångstil och denna sångmässiga schizofrenism får en att tänka på den galne dansken, King Diamond. ”Lust and Desire” måste även nämnas, snabb, munter och liknar Rainbow-låtarna ”Spotlight Kid” och ”Kill the King”.

Hade Electric Stalker släppts för tjugo år sedan och med några fler hårda spår hade den säkert kunnat ses som något av en klassiker idag, men tyvärr förhåller det sig ju inte så.

Martin Pelin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna