Sweden Rock Festival-Kick-Off - Draken

Stockholm - 28/11/03

Bra band och bra folk

Väntan var över, ikväll var kvällen då de första banden till årets höjdpunkt skulle presenteras, jag talar givetvis om allas vår favoritfestival, just det Sweden Rock Festival. Det var med höga förväntingar jag steg in på Drakens golv, jag träffade genast några bekanta ifrån "SRF´s Messageboard", sådant är alltid trevligt. Efter att ha talat med en rad olika folk så var det dags för första bandet.

Spearfish

Detta var inte mitt första möte med detta rockande gäng ifrån sävsjö och som alltid rockades de på bra när Thomas, Peter och Johan satte igång. Men de var inte ensamma, gitarristen Janne Stark gästade på en del låtar och detta förgyllde stämningen. De flesta låtarna var ifrån skivan Back For The Future och vi bjöds på cover, på cover. Ett trevligt öppningsband helt klart men nu var det dags att presentera de första banden.

Vannesa Warwick

Japp denna Metaldrottning som regerade MTV´s Headbangersball var speciellt inbjuden till Draken för att presentera de nya banden. Band som Heavenly, Lake Of Tears, Persuader med flera presenterades och mindre jubel uppstod.

Ten Jinn

Detta var inget som jag lade speciellt mycket uppmärksamhet på, Ten Jinns något slöa progressiva rock är väl inget som jag köper direkt, så under denna spelningen befann jag mej hos några vänner.
Efter spelningen var det dags för nya band att presenteras, och den här gången var det band som Exodus, Nightwish, Children Of Bodom och kanadensiska April Wine.

Monsters OF Metal

Oj, detta var verkligen något, ett coverband som drar av något så ovanligt som en King Diamond-cover och resten av låtlistan är lika solid. Det bjuds på Dio, Metallica, Ozzy och Queensr˙che, mäktigt. Sångaren heter Mats Levén och resten av bandet består av medlemmar ifrån bland annat Therion, ännu mäktigare. Nu är det dags för den stora bomben och när Vannesa presenterar Judas Priest som en av SRF´s headliners, ja då finner jublet inga gränser, så underbart.

Rockklassiker gänget

Ten 67 står för nästa underhållning, och trots att de drar av cover efter cover, känns det hela som en enda lång transportsträcka fram till i alla fall höjdpunkten för mej, Doro Pesch. Ten 67 har humor och spelar bra låtar så man ska väl egentligen inte klaga, det är jäkligt bra gjort ifrån några som jobbar på radio. Men nu är det dags!

Höjdpunkten

Ljuset släcks ner och det börjar bli trångt vid kravallstaketet, rök väller ut på scenen och alla verkar hur laddade som helst. Doro öppnar stenhårt genom låten Always Live To Win och vilken publikkontakt sedan. Det varvas friskt mellan Doro och Warlock-låtar och de som struntade kolla på Doros spelning missade verkligen något.

Burning The Witches, Metal Racer, Burn It Up, East Meets West, ja setlisten var underbar. Tyvärr så hade Doro endast 75 minuter på sej vilket innebar att de inte kunde köra Für Immer och White Wedding, detta var otroligt synd, en ballad hade definitivt varit på sin plats. Men man ska väl inte vara ledsen, Doro tvekade lite på de högsta tonerna men publiken var glatt allsångsvillig och gitarristen, trummisen och bassisten, ja spelglädjen var total.

Detta är en spelning som jag kommer minnas länge och trots sina 39 år ser Doro fortfarande ut att vara 30. Efter låten All We Are går bandet ut, men de kommer tillbaka för att köra ytterligare några låtar och Doro har verkligen publiken i sitt våld, det är sällan jag har blivit så tagen av en konsert som denna, fullständigt underbart, hade de bara spelat Für Immer så skulle denna konsert hamnat ett snäpp högre på betygskalan. Hoppas, hoppas, att Doro gästar någon svensk festival i sommar, tills dess är det bara att hoppas!

SETLIST

01. Always Live To Win
02. Metal Racer
03. True As Steel
04. Hellraiser
05. Burning The Witches
06. East Meets West
07. Burn It Up
08. Fight
09. Out Of Control
10. All We Are
11. Hellbound
12. Bad Blood
13. Earthshaker Rock

(Jag är inte 100 % säker på setlisten, fick setlistlappen men de spelade inte alla låtar som var med, dessutom tror jag att de spelade åtminstone I Rule The Ruins eller Metal Tango!)


Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Liverecensionerna