The Storyteller - Tales Of A Holy Quest

[2003][Black Lodge]

Detta är bra, riktigt bra. Sagoberättarna spelar snabb melodiös metal, med inslag av folkmusik. Jag skulle nog säga att de rör sej i trakterna av tyska Blind Guardian (som de även varit förband åt) samt svenska Falconer. Skulle jag någon gång få för mej att göra en film med riddartema, ja då skulle jag anlita Storyteller för den musikaliska biten.

Det är svårt att beskriva känslan av musiken, men ibland kan man nästan känna hur det är att gå runt i skogen eller vara på ett tornerspel, för det är den känslan som musiken förmedlar och det är en underbar känsla.

Skivan inleds med ett medeltida-inspirerat intro och sedan drar första riktiga låten igång. Låten heter Seed Of Lies och är en snabb låt med härlig refräng och brygga. Storyteller år 2003 är starka och om man jämför med deras tidigare släpp, The Storyteller och Crossroad, så anser jag att de nu är starkare än någonsin.

Nästa låt på listan är Conviction, den öppnar starkt med ett hårt riff och en skrikande L-G Persson och just L-G är den som höjer bandet lite extra, det är han tillsammans med musiken som får Storyteller att sticka ut bland de andra melodiska speed metal-banden.

Om vi sedan hoppar fram lite på skivan så hamnar vi på låt nummer sju och denna är bra, otroligt bra till och med. The Mass som låten heter börjar som en ballad, men skenet bedrar och efter cirka en och en halv minut exploderar den i ett högt tempo.

Ett vackert solo kommer in och där det slutar fortsätter låten i vad som live skulle kunna bli en alldels underbar allsång. Detta skulle kunna vara Storytellers svar på Blind Guardians The Hobbit - In The Forest, magnifikt är vad det är.

Blinded Eyes kommer härnäst och jag känner onekligen igen delar av låten, men kan inte sätta fingret på vad. Den liknar något annat i alla fall. Receptet är snabbt, hårt, melodiöst och tillhör definitivt toppen av isberget.

De resterande två låtarna som avslutar skivan är en ballad, When All Hope Has Faded och en än gång kan man känna medeltidens vindar omkring sig. Så blir det även i låten Trails Of Blood. Den börjar med en melodi som skulle kunna vara hämtad ifrån en marknads-spelande narr. Låten fortsätter sedan i högt tempo med bland annat kvinnlig skönsång, vilket ger låten mera djup.

Jag har inget negativt att anmärka på alls, produktionen är kanon. Alla i bandet sköter sina jobb exemplariskt. L-G Persson (sång) , Fredrik Groth (gitarr) , Jacob Wennerqvist (gitarr) , Martin Hjerpe (trummor) och Johan Sohlberg (bas), jag tackar er för denna mycket bra skiva och ser redan fram emot att få se dessa herrar live.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna