Tarot - Crows Fly Back

[2007][Nuclear Blast]

Föga förvånande anländer Tarots senaste platta med en enorm sticker på omslaget som förkunnar att detta är minsann Marco från Nightwishs andra band. En smärre chock skulle dock drabba den som hoppades att höra något i stil det finska opera-metal-undret, för Tarots riffiga heavy metal bär ytterst få drag av sina finska syskon. Tarot är bröderna Hietalas skötebarn och har så varit i över 20 år, långt innan Nightwish var påtänkt, men om man ska tro på skivbolaget är det i och med det sjunde studioalbumet "Crows Fly Back" som man nått den hittills kreativa toppen och det stora genombrottet lurar likt en svulten räv runt knuten...

Tarot bär inte särskilt starka drag av det typiskt finska metalsoundet. Tarot lirar ren och skär(?) heavy metal som trots 20 år i branschen låter väldigt modern. Man har hittat en egen stil med en något illavarslande stämning inbäddad i det kompakta soundet. Marcos karismatiska röst gör sig ypperligt väl till den här typen av musik och man får höra nyanser av densamme som aldrig förekommer i Nightwishs kompositioner. De olika nyanserna gäller även låtarna som trots ett något släpigt tempo lyckas skapa ett effektivt driv!

Gubbarna vet onekligen vad de pysslar med. De har inga behov av att visa sig duktiga, utan satsar istället på finkänsla i låtskapandet och att bygga upp en atmosfär som sakta omvärver lyssnaren. Att man stundtals är kapabla att generera ilsket bitska refränger som i ”Traitor” eller ”Messenger of Gods” är knappast heller till någon nackdel när man ska summera Tarots komponenter. Vill du belöna dina öron med något mörkt, moget och stämningsframkallande i vinterkylan så är nog inte ”Crows Fly Back” något dumt val att investera sina surt förvärvade slantar i!

Betyg: 7/10

Jacob Holmström

<< Tillbaka till Skivrecensionerna