The Quill - In Triumph

[2006][SPV]

Ibland är det skönt att inte veta. Att inte ha någon aning om vad det är man får serverat. Som i detta fall, då jag givits uppgiften att recensera The Quills senaste vax. Totalt oinformerad om genre, och utan några som helst fördomar eller förväntingar satte jag igång MP3-spelaren laddad (lagligt) med ”In Triumph”. Det dröjde inte länge innan ett litet leende och ett vagt nickande uppenbarade sig.

Det finns många positiva saker att säga om detta album. Jag gillar det sköna, grooviga soundet som sträcker sig ända bort till Led Zeppelins tidiga dagar, inte helt olikt det Audioslave sysslar med. Visserligen saknar man ljudslaven Tom Morellos suveräna gitarrspel, men detta vägs till stor del upp av känsla, snarare än teknisk briljans. Här finns enkla men slagkraftiga riff i överflöd. Okomplicerat opretentiöst och stundtals alldeles underbart.

Intrumentalisterna i all ära, men det är Magnus Ekwall's insats som höjer den här plattans njutningsvärde markant. Han har en grym pipa, kraftfull och rockig, men även med förmågan att låta lite mjukare, då detta krävs. I en en omröstning bland landets bästa hårdrockssångare borde Ekwall ha en given plats högt i toppen.

Till en första början kan låtarna verka en aning likriktade och varationslösa, men när man pluggat skivan uppenbaras så sakteliga dess olika nyanser. Här finns tunga spår med en gnutta stoner, men även erbjuds betydligt snabbare tongångar med en väl fungerande fusion mellan det tidiga 70-talet med Sabbath och Zeppelin. Och i mjukt, melodiösa halvballaden ”The Shadows” framkallas lite oväntat Styx-vibbar!

Man är inte direkt bortskämd med bra skivor på senare tid, och därför blir det extra trevligt när en sådan här platta dyker upp. Missa inte The Quill på Sweden Rock Festival. Det ska inte jag i alla fall.

Martin Pelin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna