Therion - Crowning of Atlantis

[1999][Nuclear Blast]

När jag införskaffade denna skiva hade jag inga större förväntningar. Det hade sagts att föregångaren Vovin var klasser bättre, men tji fick jag.

Denna skiva, som till en början var tänkt som en mini-cd, är nog faktiskt någon av de mest underskattade skivorna jag satt i min gamla skivspelare. Låt oss en stund bortse från faktumet att plattan är ett så kallat ”hopskrap” av oinspelat Vovin-material, covers samt livelåtar och istället fokusera på materialet.

Plattan öppnar starkt med den pompösa titellåten The Crowning of Atlantis, som inte bara är en låt i sann Therion-anda med både kvinnlig & manlig körsång, utan även en väldigt riffig och solopräglad slagdänga.

Efter det kommer Mark of Cain, en låt som öppnar med ett riktigt 80-talsriff och som sedan fortsätter med kvinnlig sång och vackra instrumentala partier. Nästa låt är Clavicula Nox, första gången jag hörde denna låten tänkte jag; ”Vad har Christoffer egentligen rökt för att skriva sådant här?”

Även där fick jag svar på tal, efter några genomlyssningar växer den enormt fram till en klass liknande The Siren of the Woods från Theli, detta är alltså en mycket lugn åtta minuter lång låt med bra text och skön körsång.

Tre utav låtarna på skivan är covers, Accept’s ”Seawinds” som med kvinnosången blir väldigt olik originalet det vill säga ett stort plus, Manowar’s ”Thor” och Loudness ”Crazy Nights”. Jag kan även tillägga att på de två senare sjunger Primal Fear’s Ralf Scheepers på och han gör en oklanderlig insats!

Den enda låten som inte håller riktig toppklass på denna plattan är isåfall Crazy Nights, men resten (inklusive dom tre livelåtarna) är riktig välskriven svensk obskyr så kallad. ”life metal” när den är som bäst. Och även om plattan inte når upp till Theli’s storhet är den minst lika bra som föregångaren Vovin.

Olof Carlstein

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna