Therion - Lemuria/Sirius B

[2004][Nuclear Blast]

Therions nya platta - eller skall man säga plattor? - är en ihopsamling av deras ofantliga låtmaterial de har skrivit under åren, många av låtarna skrevs till och med innan "Secret of the Runes". Men nu släpps de flesta av de tillsidolagda pärlorna och det är en rejäl blandning man sent glömmer.

Första låten på "Lemuria", som då är den ena skivan, heter "Typhon" och inleder med ett mastigt gitarr/trumintro innan de 80-tals inspirirade riffen kör igång. Och i sann Therionanda så kommer de mastiga körerna in. Man hör på direkten att detta är Therion, och det är riktigt bra!

Den största skillnaden mellan dessa och "Secret of The Runes" är att det inte är något speciellt tema, utan massa helt olika låtar i en riktigt skön mix. Det finns vissa låtar på "Lemuria" som direkt sätter sig i skallen, b.la. titellåten som är en vacker och rörande ballad med kvinnlig sopransång och med Christoffer som gör en riktigt bra sånginstats. Denna låt påminner lite om "Clavicula Nox" från "Crowning of Atlantis", fast med mer sång och mindre bös. "The Dreams of Swedenborg" heter det fjärde spåret och det är mäktigt med Christoffer's sånginsatser. Det känns som om Therion gått tillbaka lite till Thelistuket med mycket sång och mindre långa instrumentala partier. Anmärkningsvärd är även den 6:e låten "Feuer Overture/ Prometheus Entfesselt" där de sjunger på tyska och sången nästan påminner om Rammstein. En riklig variation och ett starkt låtmaterial gör "Lemuria" till en riktig höjdare.

Nästa skiva heter "Sirius B", och är även det en ihopsamling av gamla och nyskrivna låtar. Låten "Blood of Kingu" som är den första på skivan är en riktig hårdrocksdänga som i sångprestation nästan påminner om Edguy's "Tobias Sammet", och en musikalisk prestation som är på topp. Nästa låt heter "Son of The Sun" och är en riktigt reko låt, dock sänker dess "H.I.M" liknande introrefräng låten rätt mycket. I övrigt är det en tung låt med en bra refräng och schysst kvinnlig sånginsats. Andra märkvärda låtar på denna plattan är den episka "The Khlysti Evangelist", de mystiska "Kali Yuga" part I och II och även "Call of Dagon". Precis som på "Lemuria" finns det ingen dålig låt, dock finns det vissa störmoment och tråkiga partier i låtar. Men det spelar det ingen roll när resten är ren njutning.

Det märks verkligen att Therion har växt sig större, med en kör på över 100 man och ruggigt bra sångprestationer. Christoffers sång som han använder i olika lägen hela tiden håller till 100% och det märks mycket mer på dessa plattor än på de senaste 3 fullängdarna som Therion släppt. Produktionen är oklanderlig(som vanligt). Och om resten av låtarna som kommer med på fullängdaren enbart låter en tiodels så bra som dessa så är mästerverket ett faktum! Kandidat till årets platta? Utan tvekan!

* OBS, Egentligen skall det vara 22 låtar tillsammans, men på promoversionen är det bara 13. Dock kommer båda skivor endast kosta som en vanlig, ett stort plus i kanten där! *

Olof

Betyg:

Lemuria - 9/10
Sirius B - 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna