Threshold - Dead Reckoning

[2007][Nuclear Blast]

Eftersom jag har en viss fäbless för den progressiva metallens utövare känns det nästan pinsamt att jag har så dålig koll på Threshold och deras diskografi. Detta ska dock rådas bot på, för "Dead Reckoning" har verkligen väckt mitt intresse för dessa engelsmän. Ska man vara ärlig är detta egentligen inte särskilt progressivt i betydelsen intrumentonani, udda taktarter och långa låtar. Jag slås snarare av hur lättlyssnad och tillbakalutad "Dead Reckoning" är. Här serveras enkla, slagkraftiga gitarriff och refränger så medryckande och starka att man bara måste knäböja inför upphovsmakarna och deras förmåga att skriva minnesvärda låtar. Jag kommer ständigt på mig själv att sitta och nynna med när plattan spelas, och ibland kryper t.o.m. gåshuden fram längs armarna, vilket är en bra indikering på "Dead Reckoning"s kvalitet.

Jag är inget direkt fan av growl i musik, så när jag inför första lyssningen läste att det skulle förekomma inslag av kakmonster-sång, blev jag något skeptisk. Farhågorna besannades lyckligtvis inte då Dan Swanös(Edge Of Sanity, Nightingale) insatser på låtarna "Slipstream " och "Elusive" är sparsamma och passar väldigt bra in i låtarna. Ordinarie sångfågeln Mac gör för övrigt en ypperlig insats. Jag gillar hans röst och det faktum att den känns ganska egen och originell.

Under de senaste månaderna har det släppts massor av kvalitativ musik och" Dead Reckoning" tillhör definitivt gräddan av de album som jag lyssnat på hittills i år. Det har snackats om att detta kommer bli Thresholds stora genombrott, och kommer det inte nu, med ett sådant suveränt album i bagaget, då kommer det nog aldrig.


Betyg: 9/10

Martin Pelin

<< Tillbaka till Skivrecensionerna