Thunderstone - The Burning

[2004][Nuclear Blast]

Det var torsdagen den 27 Mars. Året var 2003 och jag var på väg till Kåren (Göteborg) för att bevittna en solid metalshow. Banden som lockade var Symphony X och Stratovarius. Det finska bandet Thunderstone agerade förband. Jag var inte direkt imponerad av den dussin-power som förbandet framförde och jag hade därför inga större förväntningar när deras andra fullängdare sattes in i cd-spelaren.

Bandet bildades av gitarristen Nino Laurenne. En dag ville han börja skriva låtar och få ge ut dem. Han insåg snart att han inte kunde göra detta ensam, mer och mer folk anslöt sig till gruppen och nu består den av: Pasi Rantanen (sång) Titus Hjelm (bas) Mirka Rantanen (trummor) Kari Tornack (keyboard) och självklart gitarristen Nino Laurenne. Deras första album "Thunderstone" släpptes under skivbolaget Nuclear Blast fana och nu är alltså uppföljaren här - betitlad "The Burning".

När skivan hade snurrat färdigt sitt första varv, var jag positivt överraskad. Borta är nu dussinpowern och istället har de fyllt skivan med lite progressiva slingor och allmänt hårdare riff. Sångaren Pasi sköter den vokala insatsen utmärkt och jag skulle inte sätta en femöring på att denna mannen är finsk - här hörs nämligen ingen brytning alls.

Skivan har ganska varierande låtar - det är ömsom snabba (Tin Star Man), ömsom mid-tempo (Mirror Never Lies) samt en och annan ballad (Sea Of Sorrow). Musiken bandet framför seglar i kraft-metallens-kölvatten och det med den äran. The Burning visar på teknisk spelskicklighet och förmågan att skriva catchy låtar.

Jag är nu inne på min femte genomlyssning och jag har faktiskt fortfarande lite svårt att bestämma vad skivan är värd, de vackra kompositionerna med dess sköna keyboardslingor är mycket bra, men ändå känns det som att något saknas. Kan det vara att Pasi låter lite ansträngd när han går högre upp eller kan det vara att vissa låtar fortfarande låter lite mycket Sonata Arctica?

Ett svårt val, Thunderstones sound har nu ändrat riktning mot Masterplan och jag säger bara detta, en riktigt bra skiva som är värd det betyg som jag nu sätter. Den limiterade versionen av "The Burning" innehåller även sex stycken bonuslåtar så ni som införskaffar denna skivan se till att få tag på den limiterade. Jag var väl inte riktigt nöjd över att Thunderstone ska vara förband till Iced Earth, men efter denna skivan så känns det fullt njutbart.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna