Thunderstone - Tools Of Destruction

[2005][Nuclear Blast]

Det har gått undan för Thunderstone. Bandet bildades för ganska exakt fem år sedan, signades bums av Nuclear Blast och spottar nu ur sig sin tredje fullängdare. Namnet Thunderstone bara skriker ut power metal, och det kanske är meningen också. Thunderstone var vid debutsläppet 2002 ett band med svåra Stratovarius-komplex och gruppen inhyste en ganska brokig skara kreationer, där de på tok för många sega midtempo-spåren blev bandets Akilles-häl. När det gick undan så lät det å andra sidan ganska kul, trots att parallellerna till storebror var oundvikliga.

Nu 2005 släpper gruppen sitt tredje alster och skivbolaget basunerar ut att de blivit etablerade som ett av de största banden i genren… pytt! Efter två väl mottagna släpp är det först nu som den viktiga etableringen ska ske. Tanken som slår en direkt är att bandet verkar ha kikat in lite nya influenser - första spåret, singeln "Tool of the Devil", doftar Masterplan lång väg. Till och med sångaren Pasi Rantanen har lagt på sig värsta Jörn Lande-rösten. Masterplan-likheterna visar sig dessutom vara ganska talande för skivan som helhet. Gruppen har slagit av på farten, vilket fick mig att rynka på näsan i början, men första intrycket är ofta missvisande. Trots att en och annan baskagge slinker emellan, så är midtempo, feta riff och läckra synthmattor bandets nya melodi - och grabbarna gör det bra!

Sångaren Pasi har aldrig hört till de falsettylande ulvarna från vårt östra grannland, utan visar snarare prov på att hans röst fixar såväl mjuka ballader som höga toner med råheten i behåll. Den lite rockigare approachen passar honom bättre och bandet pyser av mer vuxen och säker atmosfär än tidigare. Tyvärr känns det som om exprimentlustan och livskraften, som glimmade till på de förra plattorna, gått förlorad. Låtar som "Feed the Fire", "The Last Song", "Liquid of the Kings" är rockiga och sköna var för sig, men det blir något tjatigt i längden och bristen på fart gör sig gällande. Då hjälper det inte ens med att gruppen avslutar med en av årets bästa och mäktigaste låtar, "Land of Innocence".

Det må vara bra och det må skänka njutning åt många, men det här har gjorts förr och, tyvärr å Thunderstones vägnar, bättre. Liksom Thunderstone tidigare var B-Stratovarius, är de numera B-Masterplan och får fortsätta harva runt i division 2.

Jacob Holmström

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna