Thy Majestie – Jeanne D ’Arc

[2005][Scarlet]

En konceptplatta med melodiös italiensk powermetal. Behöver man säga mer för att graden av originalitet ska framgå med önskvärd tydlighet? Som titeln vittnar om handlar det om Frankrikes kanske kändaste historiska dam, krigarprinsessan Jeanne D ’Arc. Tyvärr var det väl betydligt mer stake i Jeanne än i musiken som nu tillägnas henne, om man säger så. Det är episkt och innehåller en del snygga arrangemang med orkester och körer. Men låtarna i sig är för lättviktiga för att leva upp till alla pråliga påhäng. Melodierna är överlag snygga, men det där lilla extra ansiktslyftet saknas. Ett och annat riktigt snyggt gitarrsolo skall läggas på den positiva sidan. Giuseppe Bondis synt som ligger ödesmättad i bakgrunden är nästan det hårdaste inslaget, vilket talar sitt tydliga språk.

”…For Orleans” gäckar mig till envishetens gräns. Förutom att introt har tydliga Nightwish-tendenser är det något bekant över versen, men vad? Efter mycket grubblande kommer jag fram till att man har man lyckats med en något okonventionell (och troligtvis helt omedveten) låtstöld. Versen är nämligen väldigt lik refrängen på Irlands Eurovision Song Contest-vinnare från 1996, Eimear Quinns ”The Voice”. Men jag får inte frid med denna upptäckt. Jag vet att det är något mer som ligger i bakhuvudet. Till slut lossnar det och upp dyker polletten. På den står det ”The Dragon Lies Bleeding” från Hammerfalls debut. ”…For Orleans” tillhör därmed å andra sidan de låtarna man minns mest.

Starkaste spåret är annars pampiga och ödesstinna ”Time to Die”, som också dras med den snyggaste refrängen. Nämnas bör också den avslutande kronan på detta episka verk, ”The Trial”. Ett habilt verk, men inget som lär leva upp till huvudpersonens legend.

David Bergström

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna