Tokyo Dragons - Give Me The Fear

[2005][Escapi]

Tokyo Dragons är glödheta i hemlandet England. Därför var det en aning förvånande att det var så glest i leden när Escapi bjöd in till showcase på Debaser två dagar innan julafton. Men mest var det synd. Både om bandet, barpersonalen och er som satt hemma och drack glögg istället. Spelningen tillhör tillsammans med Alabama Thunderpussy en av de mest minnesvärda förra året. Dels för att de i grunden har ett jäkligt solitt låtmaterial i ryggen, dels för att dessa låtar lyfter ytterligare flera tum i en livesituation. Dessutom är bandet av den ölarvänliga sorten (vilket föranledde min koppling till barpersonalen), och då är Debaser det perfekta spelstället.

Recensionen här handlar dock i första hand om plattan som spelades kvällen i fråga. Och tyvärr är det omöjligt att återskapa samma energi på en bit plast. Men man når ändå skyhögt över genomsnittet när låtarna svänger så djävulskt. Tänk AC/DC kryddat med en aning Thin Lizzy, några droppar Sweet och en rejäl näve pubertal lyrik om fylla och sex. Resultatet ligger någonstans i gränslandet mellan Turbonegros ”Party Animals”, Donnas ”Spend The Night” och The Darkness debut – utan falsetteriet.

Låtarna skiljer sig inte nämnvärt inbördes utan är uppbyggda enligt klassikt fläskriff-bridge-allsångsrefräng-solo-manér. Precis lagom hjärndött och därmed totalt beroendeframkallande. Min gissning är att det kan gå åt två diametralt skilda håll härifrån; antingen total succé eller platt fall. Vilket det blir är nog mest en fråga om timing och tur. Möjligtvis också beroende på om man kan få en schysst öppningsslot på någon vettig turné. Eller varför inte tältplats hos Rockklassiker på årets Sweden Rock Festival? Förhoppningsvis går det vägen, för personligen vill jag bara ha mer. Både live och på plast.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna