Torchbearer - Warnaments

[2006][Regain]

Ljudet av ett ödesmättat ekolod ekar genom svarta vattenmassor. Det är kallt, ensamt och utsatt. Att möta döden som besättning på en U-båt måste vara ett av de värsta sätten att lämna jordelivet. Syret som sakta tar slut, trycket som ökar när stålskrovet sakta försvinner ner i intet. Levande begravd utom räddning.

”Warnaments” är liksom Torchbearers debut en konceptplatta, men där debuten handlade om digerdödens härjningar, behandlar ”Warnaments” i huvudsak det stora sjöslaget mellan engelsmän och tyskar vid Jutland under andra världskriget.

Musikaliskt handlar det om ytterst kompetent death metal i gränslandet mellan Arch Enemy, At The Gates och The Crown. Men istället för att bara vara en rak och ösig platta med tematiskt textinnehåll, är ramhistorien även ständigt närvarande i små övergångar och instrumentella partier. ”The Stale Drownings” är illustrativ filmmusik utan vare sig sång, trummor eller stränginstrument, medan efterföljande ”Battlespawn” är ren fysisk konfrontation (precis som på slagfältet).

Plattans största styrka, förutom ett väl sammanhållet koncept, är dock de individuellt mycket starka låtarna i kombination med en vettig speltid (plattan är bara dryga halvtimmen lång). Det gör att man kan ta till sig plattan antingen som ett konceptuellt verk, eller välja en låt här och där i random-läge. ”Warnaments” håller lika bra oavsett vad du föredrar.

Torchbearer flyttar egentligen inga gränser, men levererar likafullt en av årets hittills mest intensiva musikaliska upplevelser. Och fjärde låten ”Swift Turns Of War” är bland det bästa som spelats in i genren på flera år. Det i sig gör ”Warnaments” till ett givet köp 2006.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna