Total Chaos - Freedom Kills

[2007][I Used To Fuck People Like You In Prison]

Under börjar av 90-talet växte en ny amerikansk punkscen fram under skivbolaget Epitaphs beskydd. Band som Bad Religion (där Epitaph-bossen Brett Gurewitz själv spelar gitarr), Green Day och Rancid blev mot de flesta odds megastjärnor. Och om jag förstått det hela rätt bör även Total Chaos räknas in här.

Det som dock skiljer Total Chaos från stora delar av den "2a generationens" US-punkband är de tydliga referenserna till den brittiska scenen. Snarare än att låta skate och ska (eller för all del tidig US-punk à la Black Flag och Dead Kennedys) lånar Total Chaos framförallt inspiration från band som Exploited, Discharge/Broken Bones och G.B.H. Emellanåt låter det riktigt bra som i "Final Solution", "Paix America" och "Civil War". Samtidigt kan jag inte låta bli att fråga mig vad man ska med detta låtsasgäng till när de brittiska förebildernas album håller lika bra idag som när de kom på 80-talet.

Men det som till syvende och sist blir avgörande till Total Chaos nackdel, är att de på något plastigt vis känns så amerikanskt tillrättalagda. Pekoralet "Another Boot Party" och titelspåret samt inte minst de helt överflödiga coverversionerna av Misfits "Attitude" och Twisted Sisters "We're Not Gonna Take It" är rent trams. Den övertydliga kritiken av Bush-administrationen känns dessutom i detta sammanhang nästan politiskt korrekt. Köp "Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing" med Discharge istället.


Betyg: 4/10

Martin Lee<< Tillbaka till Skivrecensionerna