Totalt Jävla Mörker - Totalt Jävla Mörker

[2006][Regain]

Var begreppet kängpunk kommer ifrån vet jag inte. Däremot minns jag att den polare som introducerade mig för musikstilen, när den befann sig i sin linda, hade ett par Doc Martens med jävligt höga skaft. På den tiden hette banden Doom, Chaos U.K. och Extreme Noise Terror och stod för ett dittills oöverträffat audiellt våld. I dessas spår följde som bekant Napalm Death och så småningom hela death metal-genren. Resten är historia.

Totalt Jävla Mörker tar vid där käng- och grindbandens pionjärer lämnade över stafettpinnen och det är nästan så att jag blir lite nostalgisk. Samma brutala attack, samma totala ilska, samma kompromisslösa vägg av dist, nu som då.

Den huvudsakliga skillnaden består i att de ljud som genrens grundare spelade in i små källare, och spred på sjutumsvinyler med vit etikett, av naturliga skäl hade en dynamik därefter. Totalt Jävla Mörker har givits möjligheten att spela in i en modern studio, med modern teknik. Något som, oavsett vad puritanerna tycker, är ett totalt lyft. Bra låtar blir ännu bättre med bra produktion.

Min polare med de höga Doc Martens-kängorna gick tragiskt nog bort för ett antal år sedan. Men jag vet att Totalt Jävla Mörker lätt hade platsat på hans årsbästa-lista. Trots titeln, en riktig ljusglimt bland vårens skivsläpp.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna