Toto - Falling In Between

[2006][Frontiers]

Toto släppte sin senaste vanliga studioskiva för sju år sedan. Efter det har vi fått nöja oss med en coverplatta och en liveskiva och suget efter nytt material har naturligtvis varit enormt de senaste åren. Nu är den alltså äntligen här, Toto’s nya skiva "Falling In Between". Landets samlade musikskribenter på större tidningar vässar sågarna medan vi som gillar bandet snarare vässar öronen i väntan på ännu en musikalisk upptäcksfärd.

Bandets sättning har växlat en del under åren men sedan "Mindfields" är hela bandet intakt, tillkommit har bara nye keyboardisten Greg Phillinganes som är en rutinerad herre med ett förflutet som inkluderar samarbeten med flertalet stora musiker. Skivan ståtar också med en del mycket intressanta gästspel som förutom en hel rad ansedda musiker även inkluderar forne sångaren Joseph Williams på en låt samt även flöjtvirtuosen Ian Andersson från Jethro Tull.

Det kanske mest utmärkande med Toto är bandets förmåga att utvecklas, ändra stil och en stark vilja att prova nya saker inom musiken. Många gamla fans hoppas därför inför varje nytt skivsläpp en återgång till just sin favoritperiod men det händer egentligen aldrig. Istället kommer det flörtar med bandets alla perioder och även en del mer oväntade grepp vilket gör att bandet fortfarande känns intressant och inte alls lika beroende av sin historia som många andra rockband från samma epok. Inte heller denna gång får alltså de som hoppats på en ny "IV" eller "The Seventh One" sin vilja igenom. Däremot får vi ännu en riktigt bra skiva, den mer lättsmälta AOR som de senaste två skivorna erbjudit är inte riktigt representativ för den här skivan. Lite modernare tyngre gitarrer dominerar vissa spår men fortfarande låter det väldigt mycket Toto. Andelen lugna låtar är fortfarande hög, för hög enligt många troligen men det förstör inte helhetsintrycket då låtmaterialet är starkt och alltihop är som vanligt klanderfritt framfört.

Bland låtarna faller jag pladask för singeln "Bottom Of Your Soul" vilken är en tidig kandidat till titeln ”Årets Låt”. En snygg vers leder in i en mästerlig refräng, det känns nästan redan som att den skulle passa in på en samlingsplatta. Titelspåret "Falling In Between" håller också riktigt hög klass med sin blandning av stenhårda gitarrer och keyboards toppat med suverän sång. Sista riktiga toppspåret är avslutande "No End In Sight" som fastnar vid första lyssningen, otroligt bra låt! Sammantaget är skivan lika stark som de senaste skivorna men den känns mer som Toto och kommer därmed troligen att uppskattas mer av bandets gamla fans än vad "Mindfields" och "Tambu" gjorde. Alla som uppskattar bandets lekfullhet och mångsidighet bör absolut kolla upp den här skivan och har man en förkärlek för skickliga musiker och ganska lättsmält rockmusik så lär skivan vara ett perfekt köp.

Magnus Nilsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna