Trivium - The Crusade

[2006][Roadrunner]

Fjolårets Andy Sneap-mixade ”Ascendancy” blev Triviums stora genombrott, framför allt i England där plattan vid det här laget har passerat guldstatus med råge. Rättmätigt så med musikaliska mått mätt.

Personligen hade jag dock lite svårt med sången på sina håll. Kontrasten mellan aggressiv skriksång (utan verklig pondus) och väl tunn finsång, förtog helt enkelt en stor del av det som hade potential att vara något mycket störrre. Glädjande nog är det just detta som bandet har åtgärdat till ”The Crusade”. Och resultatet är både slående och påtagligt.

Emellanåt låter Matt Heafy skrämmande lik en ung James Hetfield (alltså som han lät fram till och med ”And Justice For All”). Om man kan tillåta det utan att hävda plankning är nog mest en fråga om attityd och smak. För egen del känner jag en okonstlad nästan barnslig glädje. Det är som om hoppet om metal har återvänt. För första gången på väldigt många år kommer ett band som har verklig potential att utmana de allra största namnen. Och det beror främst på två saker: Dels är bandet ruskigt duktiga musiker och låtskrivare, dels är de så unga att de har bra många år på sig att utvecklas ytterligare.

Att det inte blir full pott handlar om att det finns svaga spår som ”And Sadness Will Sear” och ”This World Can’t Tear Us Apart”, vilket gör att plattan tappar i intensitet. Det kan man å andra sidan stå ut med när låtar som Testament-minnande ”Becoming The Dragon” och sanslösa thrashplåstret ”To The Rats” övertygar så stort.

Trivium har mognat rejält men har ändå det ungdomliga drivet att föra saker och ting framåt. Därför skulle det förvåna mycket om bandet inte på egen hand fyller arenor inom en snar framtid. ”The Crusade” kan mycket väl stå som total segrare när året ska summeras. Jag är nog bara lite för gammal för att inse det redan nu.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna