Finntroll - Trollhammaren

[2004][Spikefarm]

I väntan på den fjärde fullängdaren Nattfödd släppte Finntroll i mitten på april maxisingeln "Trollhammaren", en rejäl och färgstark försmak till det kommande albumet.

Första låten är titellåten "Trollhammaren", en catchig och melodiös låt med ett behagligt dragspelsintro och lättsjungen refräng. Inte speciellt tung, men skön melodi och musikalisk kvalitet ersätter detta. Nästa låt är "Hemkomst", en snabb och tung låt med lite grovare sång och ett skönt synthparti som återkommer lite då och då. Kanske inte någon låt man direkt kommer ihåg, ment helt ok utfyllnadsmaterial.

Den följande låten heter" Skog", och har ett riktigt skönt nästan buskisliknande dragspelsparti men är i annars ett rätt svagt spår med tråkiga riff som inte de mystiska slingorna i bakgrunden kan bära upp. Nästa låt är dock mer intressant, den heter "Försvinn du som Lyser" och är med på "Visor om Slutet". Detta är dock en helt annan version - en hårdare sådan - där de lagt till distade gitarrer och annat mastigt som gör det till en metallåt. Även om detta är en bra låt så når den inte upp till en bråkdel av vad själva originalet gör, som förövrigt är "Visor om Slutet’s" bästa låt enligt mig.

Den femte och sista låten heter "Hel Vete" och vem som helst kan nog lista ut vad den handlar om. Jag trodde först att denna låten skulle vara som vilken som helst Finntrollåt fast mycket tyngre, jag fick dock väldigt fel. Direkt i introt fattar jag vinken, när man hör ett rockabillyliknande dragspelsparti är det inte långt ifrån att man skrattar. Detta är en riktigt skön låt som skiljer sig lite från de andra låtarna eftersom den har bättre slingor, bonnigare ljud och är allmänt mer gungig än de andra. Det känns nästan som de vill göra helvetet till något komiskt men man vet ju aldrig med trollen.

Den låten och tittellåten är i särklass de bästa låtarna på singeln som håller stor klass i form av oklanderlig produktion och återkommande stabilitet.

Olof

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna