Twilight Guardians - Wasteland

[2004][Spinefarm]

Namnet, titeln, omslaget… allt tydde på att detta var ett ganska typiskt powermetal-band. Mycket riktigt, här får man leta länge efter något som avviker från genrens, vid det här laget välanvända, mall. Sångaren Vesa Virtanen låter hyfsat likt Timo Kotipelto, fast snäppet bättre. Det kan ju dock vara den finska brytningen som spökar. Produktionen är ganska duglig. Det är fet bas och ganska fläskigt trumljud. Synten är inte för störig, trots att det är finnar vi har att göra med.

Ett par hyfsade låtar finns det också förstås. ”Angels” och ”Time Has Come” doftar Angra så man baxnar tvärs över jordklotet, annars är det samma koncept som landsmännen i Stratovarius och Sonata Arctica som gäller. Tyvärr så funkar det ju inte riktigt med kombinationen snabbt och lättviktigt. Finnarna har aldrig riktigt förstått att lägga tyngd till sin snabba metal, vilket gör den lätt fånig stundtals. I midtempolåtarna klickar det dock bättre, då en hyfsad melodi kan bära upp anrättningen. Mycket goda exempel på detta är ”King of the Wasteland” som kanske är den snyggaste kompositionen av dem alla, tillsammans med likaledes mer episka ”The Wraith”.

Med på plattan får vi också en cover på Judas Priest ”Rocka Rolla”. En ganska fånig låt och kanske inte mitt första val om man nu känner för att spela in en hyllning till metallprästerna. Den blir inte direkt bättre i dubbeltrampsversion. Gillar man de klonade syntplinkarna i öst är det här inte sämre än något annat, men överraskad blir man ju rakt inte.

David Bergström

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna