Udo - Mastercutor

[2007][AFM]

Grabbarna med den fräsvrålande tysken från Wuppertal i spetsen har klämt ur sig sitt elfte studioalbum och det är bara att konstatera att allt är sig likt. "Mastercutor" bjuder på überklassisk heavy metal utan överraskningar, formgjuten i den givna U.D.O-mallen bestående av mycket ös och få andningspauser.

Det är välspelat och medryckande, om än repetitivt. Bli dock inte rädd när du hör skivan för första gången då inledningen är något otippad, men påföljande trallvänliga gung sätter standarden och borde inte göra någon anhängare besviken. De orientaliska rytmerna samt vinylskrapet i "The Wrong Side of Midnight" ger om möjligt viss variation i åttiotalsflödet, annars är den lite snabbare allsångsflörten "Master of Disaster" enda låten med udda grepp i vilken brutalt pumpande, smatter, oljud och Blind Guardian-melodier smälter samman i perfekt harmoni. Här återfinns också största röjpotentialen, oj vad jag vill knäcka nacke! Gnällpipan är inte allsmäktig utan ger ibland vika för mer traditionell sång, bland annat i balladen "Tears of a Clown" som på något outgrundligt vis känns som avslutningen på en musikal. Clowner är ett fenomen som ofta antingen älskas eller hatas och just detta spår bär verkligen på de anlagen.

Känsliga lyssnare bör redan nu vara beredda på att viss censur kan bli nödvändig för att garantera bibehållen hälsa. Taktfasta "Vendetta" dundrar på likt en målmedveten marsch mot okända mål och i "The Devil Walks Alone" ges en onödig överdos AC/DC. Skivan avslutas med svängig Rock'n Roll och cirkeln sluts aristoteliskt på samma festliga vis som den startade. Man skall sluta där man började. På det hela taget är det oerhört publikfriande och även om det kan bli lite tjatigt emellanåt är det aldrig tråkigt. Man vet vad man får och konceptet håller än. Gillar man inte tidigare alster behöver man inte ha bråttom med detta heller, men tillhör man de redan inbitna kommer Mastercutor inte att skämma resten av samlingen.


Betyg: 6/10

Sara Söderström


<< Tillbaka till Skivrecensionerna