Usurper - Cryptobeast

[2005][Earache]

”Ha, ha, vilka töntar!” var det första jag tänkte när jag såg en bild på Usurper. Det är så klart ett ytligt förhållningssätt, men jag har alltid haft sjukt svårt för Manowar-aktiga band med metalkrigar-image. De är helt enkelt omöjliga att ta på allvar och tyvärr överskuggar ofta löjets skimmer själva musiken. Utgångsläget kunde således ha varit bättre för Usurper när ”Cryptobeast” gled in i min CD-spelare.

Konstigt nog möts jag inte av några klapprande hästhovar eller vikingavrål. Istället dundrar en furiös thrashkavalkad rätt ut i rummet och pulvriserar mina översittarfasoner på ett lika resolut som överraskande sätt.

Låttitlar som ”Kill For Metal” och ”Warriors Of Iron And Rust” må vara lökiga men när de framförs med sån självklar råhet som här, går det inte att värja sig hur gärna man än skulle önska. Det är ungefär som när du står lite för nära den ena högtalaren i en lite för liten konsertlokal. Å ena sidan vill du gå och ställa dig längre bak i lokalen, å andra sidan tänker du att hörseln redan är sabbad.

Efter tio låtars brutal tillrättavisning inser jag att Usurper aldrig skulle behöva någon image för att bevisa sig. Däremot kan de kosta på sig både självdistans och ironi. ”Cryptobeast” är, precis som innehållsdeklarationen utlovar, ett elakt jävla monster till platta. Skrattar först som skrattar sist.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna