Vanden Plas - The God Thing

[2004][InsideOut]

Vanden Plas är ett ganska etablerat band inom prog metal-genren, som jag kände till, men ändå aldrig lyssnat på tidigare. Det här är deras tredje platta från 1997, nyligen återutgiven och med två bonusspår.

"The God Thing" inleds bra, riktigt bra. Efter ett snyggt intro startar "Rainmaker", en av plattans bästa låtar, med en refräng som trots att den inte är direkt allsångsvänlig, ändå lockar mig till att sjunga med. En annan favorit är "If You Believe", som osökt får mig tänka på regenterna inom den här genren; Dream Theater.

Ungefär halvvägs in på albumet, börjar låtarna bli släpiga, och tempot dras ner. Att vissa slingor påminner mycket om varandra, är en annan faktor som försämrar helhetsintrycket. Lite snabbare låter skulle definitivt uppskattas.

Sångaren Andy Kunts besitter en något säregen röst, som är ganska tilltalande, trots att den ibland blir lite pipig och ansträngd. Strändbändaren Stefan Lill (gulligt efternamn), utmärker även han sig, genom att spela riktigt schyssta solon som inte går av för hackor.

Jag vill även nämna Günther Wernos keyboardarrangemang och melodier, som tillsammans med den välljudande produtionen, skapar ett mycket stämmingsfullt sound.

När det gäller den här typen av musik, brukar man behöva lyssna på plattan många gånger för att verkligen uppskatta den, vilket är fallet även här. Jag ändrade mitt betyg baserat på den sista genomlyssningen inför recensionen, men skulle gärna behöva låta den snurra fler gånger i min cd-spelare.

Albumet är klart intressant och har flera bra låtar, men tyvärr även ett par som jag inte tycker är särskilt roliga att lyssna på. Det har ändå gjort att jag fått upp ögonen för de här tyska bandet och att jag kommer att kolla upp deras andra skivor.

Martin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna