Voivod - Katorz

[2006][Nuclear Blast]

När ”Killing Technology” kom 1987 var det en platta som vände upp och ned på alla begrepp inom thrash-genren. Och dess inflytande består, åtskilliga är de artister som nämner just detta verk som en stor inspirationskälla. För egen del kan jag inte annat än instämma; plattan håller minst lika bra idag som då den släpptes.

Fast nu är det ju en annan platta den här recensionen ska handla om. Nämligen den av postumt använda Piggy-riff baserade ”Katorz”.

Utan omsvep kan jag medge att jag var lagom begeistrad när jag först hörde talas om albumet. Att försöka skapa något vettigt av påbörjade riff, låter rent spontant mer som en hyllning till en fallen hjälte, än som ett seriöst skivsläpp.

Lyckligtvis har jag grundligt fel i mitt negativa antagande. ”Katorz” är en på alla sätt både färdig och komplett utgåva. Kanske inte lika konceptuellt sammansatt som tidigare nämnda ”Killing Technology”, men absolut lika relevant. För Voivod har, tro det eller ej, tagit många steg framåt och ytterligare förfinat sin unika prog-thrash.

Öppnande ”The Getaway” sticker visserligen ut en aning med ett förvånansvärt klassiskt metalriff, men därefter handlar det om just de komplexa och välljudande låtstrukturer som Voivod gjort till sitt varumärke. Och precis som tidigare är det ofta små partier, snarare än tydliga refränger, som sätter sig tydligast. Sticket i slutet av ”Dognation” är exempelvis fullständigt genialiskt, liksom hela den stötiga strukturen i ”After All”. Eller den galet sköna basgången i ”Silly Clones”, eller det kaxigt punkiga trallandet i ”No Angel”.

Jag skulle kunna fortsätta. ”Katorz” överträffar alla mina vildaste fantasier och får mig genast att sukta efter den ”sista plattan”, som enligt uppgift kommer att ges ut framöver. Piggy ler i sin himmel.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna