Warrior Soul - "Reissues 2006"

[2006][Escapi]

Så är då äntligen återutgivningen av de viktigaste delarna av Warrior Souls diskografi ett faktum. Fast egentligen kan man fråga sig om det är särskilt nödvändigt. Ingen av plattorna är ju direkt svåra att få tag i. Jag antar att det är ett av skälen till att man slängt med tre livespår på respektive utgåva. Antar också att bookletsen har fått sig en liten uppgradering (något som i och för sig inte framgår av mina promoex).

Oavsett de bakomliggande skälen, är detta en god sak. I min bok ska alla som aktivt promotar detta kraftigt underskattade band applåderas stående. ”Warrior Soul till massorna” förblir en viktig mission och skyldighet för alla som bryr sig om riktigt bra hård rockmusik. Minns fortfarande med glädje Backyard Babies goda val av introtape när de lirade på Grönan för en massa år sedan.

Och Warrior Soul har onekligen rejält med cred i vissa kretsar. Vad jag förstått imponerade bandet så pass mycket på David Geffen i egen hög person, att han personligen signade bandet inför debuten 1991. Men det är nog ingen överdrift att påstå att den var före sin tid. Med ett starkt politiskt budskap i förrummet och en fullständigt kompromisslös råhet, hamnade de därför orättfärdigt i skymundan av den för tiden blomstrande L.A.-scenens dekadens. Kanske är det därför aningen lättare för fler att ta till sig plattan idag. ”Last Decade Dead Century” innehåller inte en svag låt, men tappar en pinne då den tvingas till en jämförelse med kommande stordåd.

Uppföljaren ”Drugs, God And The New Republic” fortsatte på det inslagna hårt politiska spåret, men var i övrigt en mer ”tillrättalagd” utgåva. Kanske har det delvis att göra med att samliga medlemmar var delaktiga i skaparprocessen. Tycker också att produktionen känns mer rock’n’roll vilket möjligtvis har att göra med scenen i stort. Ändå ska man ha klart för sig att sångaren Kory Clarke var (och är) tämligen kompromisslös i sitt förhållningssätt. ”Drugs, God And The New Republic” är en alltigenom stark utgåva med normala mått mätt, men saknar något av debutens direkthet.

”Salutations From The Ghetto Nation” är en topp-tio-platta alla kategorier, och får nog betraktas som bandets magnum opus. Med låtar som ”Love Destruction”, ”Blown”, ”Shine Like It” och den obestridliga röjarhymnen ”Punk And Belligerent” är det få plattor som kan mäta sig med detta monumentala verk. Ändå var det ironiskt nog efter denna utgåva som Geffen bestämde sig för att droppa Warrior Soul. Vad den skivköpande publiken saknade på detta drivna album är än idag ett fullständigt mysterium.

Efter detta byttes ett antal medlemmar ut, och Warrior Soul gav ut ytterligare ett par utmärkta plattor, innan Kory Clarke gav sig ut på sin egen tolkning av L.A.-rock med Space Age Playboys. Ett antal år senare återförenades Warrior Soul i sin ursprunliga form, vilket bl a resulterade i plattan ”Classics” med nyinspelningar av flera av bandets egna favoriter. En återförening som dock fick ett tragiskt slut när trummisen Marc Evans mördades i gränd i London.

Åter igen; att ge ut dessa plattor är en god sak. De bör alla finnas hemma i skivsamlingen och har du missat Warrior Soul är det hög tid att rätta till det misstaget nu. För oss som redan har dem är de bootleg-betonade bonusspåren knappast skäl nog för ett återköp. Men visst, det kan finnas en poäng med att ha en extra uppsättning av dessa tidlösa adrenalininjektioner i exempelvis bilen.

Martin Lee

Betyg: Last Decade Dead Century 9/10
Drugs, God And The New Republic 8/10
Salutations From The Ghetto Nation 10/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna